Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.11 Pytanie 41
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jakie są kolejności odcinków jelita grubego u psa?

A. dwunastnica, jelito ślepe, jelito biodrowe
B. dwunastnica, jelito ślepe, okrężnica
C. jelito ślepe, okrężnica, odbytnica
D. okrężnica, jelito ślepe, odbytnica
ROL.12 Pytanie 42
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jaką chorobę zakaźną należy zwalczać obowiązkowo?

A. motylica bydła
B. zapalenie płuc koni
C. kokcydioza drobiu
D. afrykański pomór świń
ROL.12 Pytanie 43
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakim przyrządem dokonuje się pomiaru natężenia oświetlenia w obiektach inwentarskich?

A. anemometrem
B. luksometrem
C. higrometrem
D. sonometrem
ROL.11 Pytanie 44
Prowadzenie chowu i inseminac…

W mieszance stosowanej do żywienia prosiąt zawartość zakwaszacza wynosi 0,5%. Ile kilogramów zakwaszacza powinno się dodać do przygotowania 1 tony tej mieszanki?

A. 50 kg
B. 20 kg
C. 5 kg
D. 10 kg
ROL.12 Pytanie 45
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Podawanie zwierzętom pasz skażonych grzybami może prowadzić do

A. ketozy
B. vibriozy
C. toksoplazmozy
D. mykotoksykozy
ROL.12 Pytanie 46
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Nowotwory łagodne mają następujące cechy patologiczne:

A. wzrostem naciekowym, brakiem przerzutów oraz zdolnością do regeneracji
B. wzrostem naciekowym, przerzutami oraz wyniszczeniem
C. guzem oddzielonym od otoczenia, powolnym wzrostem i brakiem przerzutów
D. przerzutami, guzem oddzielonym od otoczenia i wyniszczeniem
ROL.12 Pytanie 47
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Zadania dotyczące walki z chorobami zakaźnymi u zwierząt są realizowane z urzędu przez

A. Państwową Inspekcję Sanitarną
B. Krajową Izbę Lekarsko-Weterynaryjną
C. Państwowy Instytut Weterynaryjny
D. Inspekcję Weterynaryjną
ROL.12 Pytanie 48
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakie jest najczęstsze przyczyna zapalenia osierdzia u bydła?

A. przemieszczenie trawieńca
B. uraz klatki piersiowej
C. ketozą
D. ciało obce przedostające się z czepca
ROL.12 Pytanie 49
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jeśli 2,2 ml/kg masy ciała zwierzęcia prowadzi do wzrostu Ht o 1%, to jaką ilość krwi trzeba przetoczyć psu o wadze 10 kg, aby podnieść Ht o 2%?

A. 4,4 ml
B. 2,2 ml
C. 22 ml
D. 44 ml
ROL.12 Pytanie 50
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Częstotliwość tętna, mierzona w minutach, u zdrowego konia wynosi

A. 110-130
B. 70-120
C. 20-40
D. 50-60
ROL.12 Pytanie 51
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Wskaż prawdziwe stwierdzenie odnoszące się do afrykańskiego pomoru świń?

A. Wszystkie zwierzęta parzystokopytne są podatne
B. Wykazuje niską śmiertelność
C. Uważa się, że dziki są rezerwuarem tej choroby
D. To choroba przenoszona ze zwierząt na ludzi
ROL.12 Pytanie 52
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Aby wykluczyć ból nerek u konia, należy opukać obszar

A. krzyżowy.
B. lędźwiowy.
C. szyjny.
D. piersiowy.
ROL.11 Pytanie 53
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jaką minimalną powierzchnię kojca należy zapewnić dla cielęcia utrzymywanego w grupie:
– do 150 kg masy 1,5 m2
– od 150 kg do 220 kg masy 1,7 m2
– powyżej 220 kg masy 1,8 m2
Ile cieląt o masie 100 kg może łącznie przebywać na powierzchni kojca wynoszącej 24 m2?

A. 10
B. 12
C. 16
D. 14
ROL.11 Pytanie 54
Prowadzenie chowu i inseminac…

Czego dotyczą pasze treściwe?

A. nasiona roślin strączkowych, makuchy, ziarna zbóż
B. kiszonki, okopowe, siano
C. śruty poekstrakcyjne, okopowe, śruty zbożowe
D. ziarna zbóż, zielonki, kiszonki
ROL.12 Pytanie 55
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Ile leku należy podać kotu o wadze 3,5kg?

Dawkowanie i stosowanie: Lek jest przeznaczony do podawania domięśniowego lub podskórnego.
Świnie 1 ml/10 kg m.c. co 24 godz., przez 2 do 7 dni.
Cielęta nieprzeżuwające – 1 ml/10 kg m.c., dzień pierwszy 2 x co 12 godzin, następnie 1 x dziennie przez 2-4 dni.
Psy i koty – 1 ml/5 kg m.c. co 12 lub 24 godz., maksymalny okres podawania 21 dni.
Drób 0,5 ml/2,5 kg m.c. 1 x dziennie przez 3 kolejne dni lub jedna iniekcja pierwszego dnia, a następnie przez 3-5 dni lek w wodzie do picia.

A. 0,35 ml
B. 1,75 ml
C. 0,5 ml
D. 0,7 ml
ROL.12 Pytanie 56
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Inspekcja Weterynaryjna wykonuje działania związane z bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, aby

A. usprawnić proces produkcji produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
B. zapewnić ochronę zdrowia publicznego
C. poprawić jakość artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
D. nadzorować choroby przenoszone przez zwierzęta
ROL.12 Pytanie 57
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Transport możliwy jest bez rozdzielania w przypadku

A. dorosłych ogierów i byków
B. zwierząt uwiązanych oraz tych luzem
C. zwierząt z rogami oraz bez nich
D. matki z młodym potomstwem
ROL.11 Pytanie 58
Prowadzenie chowu i inseminac…

U krów produkujących mleko najbardziej preferowane jest wymię

A. miskowate
B. obwisłe
C. kuliste
D. piętrowe
ROL.12 Pytanie 59
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Mięso uznaje się za nieodpowiednie do spożycia przez ludzi, jeśli pochodzi od zwierząt, które nie przeszły badań weterynaryjnych przedubojowych, z wyjątkiem

A. bydła
B. zwierzyny łownej
C. trzody chlewnej
D. owiec i kóz
ROL.12 Pytanie 60
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Oddawanie moczu przez zwierzę w niewielkich ilościach, z obecnością krwi oraz objawami bólowymi wskazuje na

A. kamicę układu moczowego
B. ropne zapalenie nerek
C. mocznicę
D. zrost moczowodów
ROL.12 Pytanie 61
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Po przeprowadzeniu pobrania krwi z użyciem EDTA trzeba

A. odstawić probówkę do czasu oddzielenia się osocza
B. delikatnie wymieszać krew z antykoagulantem
C. odstawić probówkę do momentu, kiedy surowica się oddzieli
D. energicznie wymieszać krew z antykoagulantem
ROL.12 Pytanie 62
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Ubój sanitarny polega na uboju zwierzęcia

A. po urazie lub incydencie
B. w rzeźni po dokonaniu sanitizacji
C. chorego na chorobę zakaźną lub podejrzanego o zakażenie
D. w rzeźni o obniżonych standardach higienicznych
ROL.12 Pytanie 63
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Ubój na skutek konieczności w gospodarstwie dotyczy

A. świń z różycą
B. krowy, która doznała złamania nogi
C. niosek po zakończeniu produkcji
D. dzików z ASF
ROL.12 Pytanie 64
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Trichogram to analiza mikroskopowa

A. tkanki mięśniowej.
B. płynów ustrojowych.
C. włosów
D. plazmy.
ROL.11 Pytanie 65
Prowadzenie chowu i inseminac…

Na mineralizację kości wpływają:

A. wapń, fosfor, witamina D
B. wapń, potas, witamina D
C. potas, fosfor, witamina A
D. wapń, magnez, witamina A
ROL.12 Pytanie 66
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Aby zwiększyć przyrost masy ciała oraz ograniczyć liczbę upadków, dozwolone jest wprowadzenie do paszy

A. prebiotyków
B. antybiotyków
C. tyreostatyków
D. stilbenów
ROL.12 Pytanie 67
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Zastosowanie refraktometru do analizy moczu umożliwia ustalenie

A. liczby nabłonków w moczu
B. ciężaru właściwego moczu
C. zrównoważenia kwasowo-zasadowego moczu
D. występowania kryształów w moczu
ROL.12 Pytanie 68
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W trakcie transportu zwierzęta

A. można je przywiązywać za rogi
B. można wciągnąć za rogi lub kończyny do środka transportu
C. muszą być w pozycji stojącej przez cały czas
D. nie mogą być przypięte za kółka nosowe
ROL.12 Pytanie 69
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W trakcie badania poubojowego wątroby bydła zaobserwowano następujące zmiany: "Wątroba powiększona, stwardniała, przewody żółciowe powiększone o stwardniałych ścianach, białe, wyglądające jak grube sznury rozgałęziające się peryferycznie". Jakie schorzenie może powodować takie zmiany?

A. gruźlicę
B. brucelozę
C. sarkosporydiozę
D. chorobę motyliczą
ROL.11 Pytanie 70
Prowadzenie chowu i inseminac…

Który system żywienia bydła opasu ma najkrótszy czas trwania?

A. Półintensywny.
B. Kombinowany.
C. Intensywny.
D. Ekstensywny.
ROL.11 Pytanie 71
Prowadzenie chowu i inseminac…

Substancje, które są dodawane do pasz w celu zabezpieczenia składników podatnych na utlenianie, takich jak witaminy czy karoteny, to

A. enzymy paszowe
B. antyoksydanty
C. konserwanty
D. detoksykanty
ROL.12 Pytanie 72
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakie z wymienionych zmian, zauważalnych w trakcie badania poubojowego, mogą wskazywać na obecność motylicy wątrobowej?

A. Sznurowate, grube przewody żółciowe wątroby
B. Luźna i pomarszczona torebka wątroby
C. Owalne formacje w miąższu wątroby wypełnione cieczą
D. Jaśniejsze zabarwienie oraz kruchość miąższu wątroby
ROL.12 Pytanie 73
Wykonywanie weterynaryjnych c…

U jakiego zwierzęcia występuje najwyższa fizjologiczna temperatura wewnętrzna ciała?

A. u świń
B. u psów
C. u koni
D. u krów
ROL.12 Pytanie 74
Wykonywanie weterynaryjnych c…

System do natychmiastowego informowania o niebezpiecznej żywności oraz paszach nosi nazwę

A. TRACES
B. HACCP
C. GHP
D. RASFF
ROL.11 Pytanie 75
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jaka jest minimalna przestrzeń kojca dla 3 kóz matek, z których każda ma dwa koźlęta, biorąc pod uwagę, że norma powierzchni dla kóz dorosłych wynosi co najmniej 1,5 m2 oraz dodatkowe 0,3 m2 dla koźlęcia ssącego?

A. 7,0 m2
B. 4,5 m2
C. 6,3 m2
D. 5,4 m2
ROL.12 Pytanie 76
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Stado drobiu, które jest nosicielem bakterii Salmonella, zostanie skierowane na ubój

A. rytualnego
B. pozorowanego
C. sanitarnego
D. z konieczności
ROL.12 Pytanie 77
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Badanie, przed którym obowiązuje opisane poniżej przygotowanie pacjenta, to

n n n n
n „(...) badanie wymaga wcześniejszego oczyszczenia jelita grubego, obowiązuje 36-48 godzinna głodówka przed zabiegiem. Konieczne jest również wykonanie lewatywy z ciepłej wody w dniu poprzedzającym badania oraz na 3-4 godz. przed badaniem".n

A. koronarografia.
B. kolonoskopia.
C. cystoskopia
D. tomografia.
ROL.12 Pytanie 78
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Krytyczne punkty nadzoru w systemie HACCP ustala się na podstawie dokonanej analizy

A. występowania mikroorganizmów
B. zagrożeń mikrobiologicznych
C. odchyleń dotyczących jakości sensorycznej
D. zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych
ROL.12 Pytanie 79
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakie zakażenie może wystąpić w obrębie macicy?

A. fasciolozy
B. gzawicy
C. brucelozy
D. kwasicy
ROL.12 Pytanie 80
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jak długo, maksymalnie w minutach, może minąć od momentu zawieszenia do utraty świadomości podczas uboju kur?

A. maksymalnie 5 minut
B. maksymalnie 2 minuty
C. maksymalnie 3 minuty
D. maksymalnie 1 minuta