Filtrowanie pytań
Przy przygotowywaniu kotleta de volaille, należy go obtoczyć w panierce
Befsztyk to danie z chudego mięsa wołowego, które jest smażone po wcześniejszym rozbiciu, uformowaniu i pokryciu mąką. Wskaż, która część półtuszy wołowej powinna być wykorzystywana do sporządzania befsztyka?
Czym objawia się proces starzenia jaj?
Przedstawione w tabeli zmiany zachodzące w organizmie człowieka są objawami
Zmiany zachodzące w organizmie człowieka | |
---|---|
Nadwaga | |
Rozwój procesów miażdżycowych | |
Wzrost ryzyka nadciśnienia | |
Zawał serca |
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym przetworze owocowym nastąpił największy ubytek witaminy C, jeżeli 100 g świeżych truskawek zawiera 62 mg witaminy C.
Artykuł spożywczy (100 g) | Zawartość wit. C (w mg) | |
---|---|---|
A. | Konfitura truskawkowa | 9 |
B. | Syrop truskawkowy | 16 |
C. | Truskawki w puszce | 30 |
D. | Truskawki mrożone | 60 |
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać sól, podgrzaną masę jajowo-cukrową oraz przesianą mąkę, a następnie wyrobić ciasto. Do masy dodać upłynniony tłuszcz, wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia.
Zgodnie z powyższym opisem należy przygotować ciasto
W systemie "cook-serve" gorące potrawy, które są przechowywane w temperaturze przekraczającej 65 °C, powinny być serwowane od momentu ich przygotowania w ciągu
W organizmie człowieka witamina K jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu
Czy w warunkach chłodniczych należy przechowywać
Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?
Niewystarczające spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają witaminę B12, może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia
W diecie o niskiej wartości energetycznej nie zaleca się używania
Jaja po dezynfekcji powinny być przechowywane
Proces, który ma na celu eliminację insektów w lokalu gastronomicznym, to
Jaki sposób konserwacji mięsa został opisany w tym fragmencie?
"Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Po ostudzeniu zalać ułożone w naczyniu mięso"
Która z diet zaleca nielimitowane przyjmowanie białka, eliminując węglowodany?
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest
Jaki przetwór powinien być użyty do wypełnienia tradycyjnych wołowych zrazów zwijanych?
Jak obliczyć cenę brutto kanapki w gastronomii, jeśli koszt składników wynosi 1,50 zł, marża gastronomiczna 100% oraz stawka VAT to 8%?
Jaja serwowane w szklance są częścią śniadania
Jaką kwotę należy przeznaczyć na zakup twarogu potrzebnego do przygotowania 80 porcji pasty rybnej, jeśli norma surowcowa na 4 porcje wynosi 250 g twarogu, a cena 1 kg twarogu to 15,00 zł?
Organizm może otrzymać wysokowartościowe białko oraz wapń poprzez spożycie
Który z wymienionych artykułów spożywczych został zakonserwowany za pomocą metody biologicznej?
Użycie stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego do serwowania potraw jest praktykowane w trakcie obsługi klientów w ramach serwisu
Wskaż dodatek, którego nie powinno się używać do serwowania czystego barszczu czerwonego?
Z jakiego składnika mięsnego należy przygotować potrawkę cielęcą?
Jakie urządzenie zapewni właściwą temperaturę talerzy podczas serwowania gorących potraw?
Na podstawie danych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania pasztetu drobiowego.
Środki spożywcze | Temperatura (w °C ) | Wilgotność (w %) |
---|---|---|
A. Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
B. Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
C. Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
D. Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |