Filtrowanie pytań
Przy przygotowywaniu kotleta de volaille, należy go obtoczyć w panierce
Befsztyk to danie z chudego mięsa wołowego, które jest smażone po wcześniejszym rozbiciu, uformowaniu i pokryciu mąką. Wskaż, która część półtuszy wołowej powinna być wykorzystywana do sporządzania befsztyka?
Czym objawia się proces starzenia jaj?
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym przetworze owocowym nastąpił największy ubytek witaminy C, jeżeli 100 g świeżych truskawek zawiera 62 mg witaminy C.
Artykuł spożywczy (100 g) | Zawartość wit. C (w mg) | |
---|---|---|
A. | Konfitura truskawkowa | 9 |
B. | Syrop truskawkowy | 16 |
C. | Truskawki w puszce | 30 |
D. | Truskawki mrożone | 60 |
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać sól, podgrzaną masę jajowo-cukrową oraz przesianą mąkę, a następnie wyrobić ciasto. Do masy dodać upłynniony tłuszcz, wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia.
Zgodnie z powyższym opisem należy przygotować ciasto
W systemie "cook-serve" gorące potrawy, które są przechowywane w temperaturze przekraczającej 65 °C, powinny być serwowane od momentu ich przygotowania w ciągu
Czy w warunkach chłodniczych należy przechowywać
W diecie o niskiej wartości energetycznej nie zaleca się używania
Jaja po dezynfekcji powinny być przechowywane
Proces, który ma na celu eliminację insektów w lokalu gastronomicznym, to
Jaki sposób konserwacji mięsa został opisany w tym fragmencie?
"Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Po ostudzeniu zalać ułożone w naczyniu mięso"
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest
Jaki przetwór powinien być użyty do wypełnienia tradycyjnych wołowych zrazów zwijanych?
Jaja serwowane w szklance są częścią śniadania
Jaką kwotę należy przeznaczyć na zakup twarogu potrzebnego do przygotowania 80 porcji pasty rybnej, jeśli norma surowcowa na 4 porcje wynosi 250 g twarogu, a cena 1 kg twarogu to 15,00 zł?
Organizm może otrzymać wysokowartościowe białko oraz wapń poprzez spożycie
Który z wymienionych artykułów spożywczych został zakonserwowany za pomocą metody biologicznej?
Wskaż dodatek, którego nie powinno się używać do serwowania czystego barszczu czerwonego?
Z jakiego składnika mięsnego należy przygotować potrawkę cielęcą?
Jakie urządzenie zapewni właściwą temperaturę talerzy podczas serwowania gorących potraw?
Na podstawie danych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania pasztetu drobiowego.
Środki spożywcze | Temperatura (w °C ) | Wilgotność (w %) |
---|---|---|
A. Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
B. Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
C. Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
D. Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna lampki wina o pojemności 0,1 litra, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 28 zł, marża gastronomiczna 200%, a VAT to 23%?
W restauracji miejsce dla kelnerów powinno znajdować się pomiędzy
Aby zapobiec powstawaniu zielonej obwódki wokół żółtka jaja gotowanego na twardo, należy je gotować
Najwięcej odpadów generuje się podczas wstępnej obróbki świeżych
System jakości zdrowotnej produktów spożywczych GMP nie odnosi się
Potrawy, które zostały poddane obróbce cieplnej i nie będą spożywane tego samego dnia, muszą być natychmiast schłodzone oraz przechowywane w temperaturze
Daną potrawą kuchni włoskiej, przygotowaną z dużych kawałków makaronu wypełnionego nadzieniem i zapiekanego, jest
Która z poniższych metod termicznej obróbki żywności najlepiej zachowuje wartości odżywcze warzyw?
Czym jest ocena organoleptyczna?
Jaka jest wartość kosztu jednostkowego obiadu, jeśli całkowity wydatek na wyżywienie 100 kuracjuszy w sanatorium wynosi 4500 zł, a suma kosztów pozostałych posiłków (śniadanie, podwieczorek i kolacja) dla jednego kuracjusza to 25 zł?
Kiedy smażysz na elektrycznej patelni, jakie wyposażenie powinien mieć pracownik?
Zbilansowane śniadanie dla uczniów w wieku szkolnym powinno zawierać
System Dobrej Praktyki Higienicznej dotyczy
Oliwę należy przechowywać w warunkach, gdzie temperatura wynosi
Gdzie można znaleźć chlorofil?
Podaj nazwę kuchni, w której część dań przygotowuje się na oczach klientów z użyciem wózka kelnerskiego?
Które ciasto wyrabiane w naczyniu należy sporządzić na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego?
Mąka (g) | Jaja (szt) | Woda (cm³) | Masło (g) |
---|---|---|---|
380 | 3 | 270 | 65 |