Filtrowanie pytań
Podczas zagęszczania zupy przy użyciu zasmażki
Kilka dni przechowywania owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Alkaloid, który nadaje papryce ostry oraz palący smak, to
Wykorzystując dane zawarte w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji fasolki po bretońsku (1 porcja = 200 g fasolki).
Składnik odżywczy | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
Zawartość składników odżywczych w 100 g fasolki po bretońsku | 9 | 11 | 18 |
Współczynnik energetyczny Atwotera | 4 | 9 | 4 |
Aby rozdrobnić 50 kg marchwi na surówkę, którą maszynę należy zastosować?
Pęczak wytwarzany jest
Najdłuższym składnikiem rozbioru tuszy wieprzowej w rejonie grzbietu jest
Jaką bazę wykorzystuje się do przygotowania sosu tatarskiego?
Nadzór nad utrzymaniem ciągłości łańcucha chłodniczego produktów mlecznych w trakcie ich przyjmowania do magazynu ma na celu zminimalizowanie zagrożeń
Jakie części tuszy wołowej powinny być wykorzystywane do potraw przygotowywanych na patelni?
Pomieszczenie do mycia naczyń w lokalu gastronomicznym powinno być zlokalizowane w części
Jakie urządzenia są przeznaczone do rozdrabniania surowców?
Czym wyróżnia się krem brûlée pod względem dekoracyjnym?
Określ, jakiej pojemności garnek jest wymagany do ugotowania 5 dm3 grochu, który w trakcie gotowania powiększa swoją objętość o 200%?
W diecie o niskiej wartości energetycznej nie zaleca się używania
Który zestaw posiłków składa się z potraw o łatwej do strawienia konsystencji?
Jaką metodę konserwacji żywności należy wybrać, aby papryka zachowała maksymalną ilość witaminy C?
Na uroczystości typu lampka wina serwuje się
Rostbef to składnik gastronomiczny uzyskiwany z ciała
Jakie danie jest rekomendowane w diecie łatwostrawnej?
Które z poniższych działań w technologii "cook-chill" ("gotuj-schłódź") nie gwarantuje wysokiej jakości przygotowywanych potraw?
Jakiemu z wymienionych procesów podlega skrobia podczas przygotowywania zasmażki?
Jakiego rodzaju tłuszcz należy używać do smażenia zanurzeniowego?
Oblicz, ile kilogramów mięsa trzeba przygotować do wykonania 25 porcji sztufady, gdy na jedną porcję przypada 250 gramów mięsa?
Kasza jaglana, ze względu na swój skład chemiczny, klasyfikowana jest jako jeden z rodzajów środków żywnościowych?
Jakie ciasto jest wymagane do przygotowania vol-au-vent?
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności:
Jaką metodę należy wykorzystać do zagęszczania zupy krem?
Jakie urządzenie powinno się używać do przygotowywania zup kremowych?
Na zamieszczonym schemacie kolejnych etapów przedstawiono metodę przygotowania ciasta
Ubijanie jajek z cukrem › ucieranie tłuszczu na puszystą konsystencję › dodanie masy jajecznej do tłuszczu › wprowadzenie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia › mieszanie składników › formowanie ciasta › pieczenie w temperaturze 180 ÷ 200°C
Oliwę należy przechowywać w warunkach, gdzie temperatura wynosi
Potrawę przygotowaną w systemie cook – chill należy podgrzać do temperatury minimum 70°C i dostarczyć do spożycia w czasie
Celem filetowania ryb jest
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Największą ilość kwasu szczawiowego zawierają:
Sous vide to metoda obróbki termicznej wykorzystywana do przygotowywania potraw
Warzywa pokrojone w julienne przyjmują formę
Procedury związane z myciem oraz dezynfekcją maszyn i urządzeń są określone przez system
Wskaż optymalne warunki przechowywania mąki.
warunki | Temperatura w °C | Wilgotność w % |
I. | 0 ÷ 3 | 90 |
II. | 4 ÷ 8 | 80 |
III. | 10 ÷ 12 | 70 |
IV. | 15 ÷ 18 | 60 |