Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 561
Organizacja żywienia i usług …
A. sugerowaną
B. telefoniczną
C. sieciową
D. ruchomą
HGT.12 Pytanie 562
Organizacja żywienia i usług …
Do spożywania śniadania w stylu wiedeńskim należy zapewnić widelce oraz noże do stołu?
A. średnie
B. duże
C. małe
D. specjalne
HGT.12 Pytanie 563
Organizacja żywienia i usług …
Laktoowowegetarianie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem
A. ryb i produktów mlecznych
B. mięsa drobiowego i jaj
C. jaj i produktów mlecznych
D. mięsa drobiowego i ryb
HGT.12 Pytanie 564
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
A. 250 kcal
B. 60 kcal
C. 2 kcal
D. 44 kcal
HGT.12 Pytanie 565
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów miodu można użyć zamiast 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 62,5 g
B. 50 g
C. 25 g
D. 16 g
HGT.12 Pytanie 566
Organizacja żywienia i usług …
Brak którego składnika odżywczego w organizmie może prowadzić do zaburzeń rytmu serca oraz nadciśnienia tętniczego?
A. Kwas askorbinowy
B. Sole wapnia
C. Kolekalcyferol
D. Potas
HGT.12 Pytanie 567
Organizacja żywienia i usług …
Jaki opis najlepiej określa system samoobsługowy francuskiego typu?
A. Dania i napoje serwowane są gościom przy ladzie barowej, gdzie może mieć miejsce konsumpcja
B. Dania i napoje są odbierane w okienku wydawczym, a konsumpcja odbywa się przy stolikach
C. Dania i napoje są prezentowane w bufetach ustawionych w jednej linii
D. Dania i napoje są prezentowane w bufetach ustawionych w sposób schodkowy
HGT.12 Pytanie 568
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów śmietany o zawartości tłuszczu 36% można użyć zamiast 20 g masła, jeśli 100 g masła zawiera 82% tłuszczu?
A. 8,2 g
B. 46,0 g
C. 36,0 g
D. 16,4 g
HGT.12 Pytanie 569
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest naturalne źródło retinolu?
A. wątroba wieprzowa
B. napój migdałowy
C. dynia
D. szpinak
HGT.12 Pytanie 570
Organizacja żywienia i usług …
Która organizacja nadzoruje warunki sanitarno-epidemiologiczne w zakładzie oraz stan higieny zatrudnionych?
A. Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
B. Państwowa Inspekcja Pracy
C. Instytut Żywności i Żywienia
D. Państwowy Zakład Higieny
HGT.12 Pytanie 571
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku usług cateringowych, oblicz ile zapłaci zleceniodawca usługi cateringowej trwającej 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu.
Cennik usług cateringowych | ||
---|---|---|
Lp. | Czas trwania usługi cateringowej | Cena jednostkowa brutto |
1. | 1 godzina | 400,00 zł |
2. | 2 ÷ 3 godziny | 500,00 zł |
3. | 4 ÷ 5 godzin | 600,00 zł |
A. 400,00 zł
B. 450,00 zł
C. 500,00 zł
D. 550,00 zł
HGT.12 Pytanie 572
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie na surowce potrzebne do sporządzenia 20 porcji klusek francuskich.
Normatyw surowcowy na 4 porcje klusek francuskich | |
---|---|
Nazwa produktu | Ilość |
Mąka krupczatka | 150 g |
Masło | 80 g |
Jaja | 150 g (3 szt.) |
Sól | do smaku |
A. Mąka krupczatka 0,75 kg, masło 400 g, jaja 30 szt.
B. Mąka krupczatka 0,75 kg, masło 0,4 kg, jaja 15 szt.
C. Mąka krupczatka 1,5 kg, masło 0,8 kg, jaja 750 g.
D. Mąka krupczatka 3,0 kg, masło 1,6 kg, jaja 1 500 g.
HGT.12 Pytanie 573
Organizacja żywienia i usług …
Głównym rodzajem węglowodanów obecnych w ziemniakach jest
A. maltoza
B. błonnik
C. fruktoza
D. skrobia
HGT.12 Pytanie 574
Organizacja żywienia i usług …
Kto wydaje atest zezwalający na stosowanie tworzywa sztucznego w kontakcie z żywnością?
A. Państwowa Inspekcja Handlowa
B. Państwowy Zakład Higieny
C. Instytut Żywności i Żywienia
D. Państwowa Inspekcja Sanitarna
HGT.12 Pytanie 575
Organizacja żywienia i usług …
W wyniku odwodnienia w organizmie człowieka mogą występować braki
A. żelaza oraz witaminy C
B. cynku oraz jodu
C. sodu i potasu
D. białek prostych
HGT.12 Pytanie 576
Organizacja żywienia i usług …
Podaj kolejność przygotowywania potraw wchodzących w skład zestawu obiadowego, który obejmuje makaron, sos boloński oraz galaretkę owocową?
A. Galaretka, sos boloński, makaron
B. Makaron, sos boloński, galaretka
C. Makaron, galaretka, sos boloński
D. Sos boloński, galaretka, makaron
HGT.12 Pytanie 577
Organizacja żywienia i usług …
Wskaźnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder) jest używany do
A. oceny gęstości mineralnej kości u dorosłych
B. oceny rozwoju fizycznego dzieci oraz młodzieży
C. określenia odpowiedniej masy ciała
D. określenia rodzaju otyłości u dorosłych
HGT.12 Pytanie 578
Organizacja żywienia i usług …
Jaka ilość soli powinna być dodana do potrawy ważącej 1 kg, jeśli zalecane jest użycie 1% soli w masie potrawy?
A. 50 g
B. 10 g
C. 5 g
D. 100 g
HGT.12 Pytanie 579
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli całkowity wydatek na zorganizowanie uroczystego obiadu wyniósł 2 045,00 zł, to jaką kwotę powinien uiścić zleceniodawca, który według ustaleń wpłacił zaliczkę w wysokości 20% tych wydatków?
A. 1 663,00 zł
B. 1 663,50 zł
C. 1 636,00 zł
D. 1 636,50 zł
HGT.12 Pytanie 580
Organizacja żywienia i usług …
Ile kalorii może dostarczyć organizmowi człowieka spożycie 100 g lodów waniliowych w mlecznej czekoladzie z migdałami, które posiadają 4,1 g białka, 20,7 g tłuszczu oraz 32,3 g węglowodanów?
A. 352,4 kcal
B. 228,4 kcal
C. 331,9 kcal
D. 151,7 kcal
HGT.12 Pytanie 581
Organizacja żywienia i usług …
Wykorzystując informacje zawarte w tabeli, oblicz jakie są wymagania surowcowe dla przygotowania 40 porcji frytek.
|
A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 l
B. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 l
C. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 l
D. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 l
HGT.12 Pytanie 582
Organizacja żywienia i usług …
Podając zupę z wazy do głębokich talerzy umieszczonych przed gośćmi, kelner wykorzystuje serwis
A. francuski
B. niemiecki
C. angielski
D. rosyjski
HGT.12 Pytanie 583
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z tabelami zamienności mleka spożywczego brak możliwości zastąpienia
A. serem podpuszczkowym
B. maślanką owocową
C. jogurtem naturalnym
D. mlekiem kokosowym
HGT.12 Pytanie 584
Organizacja żywienia i usług …
W którym etapie układu trawiennego człowieka enzym pepsyna zaczyna proces rozkładu białka?
A. Żołądku
B. Jelicie cienkim
C. Dwunastnicy
D. Jamie ustnej
HGT.12 Pytanie 585
Organizacja żywienia i usług …
Ile naturalnego miodu trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g naturalnego miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 4,80 kg
B. 0,75 kg
C. 0,48 kg
D. 7,50 kg
HGT.12 Pytanie 586
Organizacja żywienia i usług …
Metoda obsługi gości przy stole konsumenckim, gdzie konsument sam nakłada potrawę na talerz z półmiska, który trzyma kelner, to
A. serwis francuski pełny
B. serwis angielski
C. serwis francuski niepełny
D. serwis niemiecki
HGT.12 Pytanie 587
Organizacja żywienia i usług …
Skąd pochodzi białko pełnowartościowe?
A. kasza gryczana
B. mleko sojowe
C. szynka wieprzowa
D. czarna porzeczka
HGT.12 Pytanie 588
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę uiści klient w barze za zestaw dnia, przy uwzględnieniu 20% zniżki, w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu wynosi 15,00 zł.
A. 15,00 zł
B. 17,00 zł
C. 12,00 zł
D. 20,00 zł
HGT.12 Pytanie 589
Organizacja żywienia i usług …
Podstawową usługą oferowaną przez restaurację jest
A. sprzedaż potraw i napojów do spożycia na miejscu
B. organizowanie przyjęć zasiadanych
C. zaopatrzenie zakładów w produkty garmażeryjne
D. realizacja usług cateringowych
HGT.12 Pytanie 590
Organizacja żywienia i usług …
Z diety osoby cierpiącej na celiakię powinny zostać wykluczone produkty, które zawierają
A. cukier mleczny, czyli laktoza
B. sacharyd o nazwie sacharoza
C. białko pszenicy
D. białko jaja kurzego
HGT.12 Pytanie 591
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ile masła, mąki pszennej i mleka należy użyć do sporządzenia 20 porcji sosu beszamelowego.
Normatyw surowcowy na 4 porcje sosu beszamelowego | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
masło | 30 g |
mąka pszenna | 30 g |
mleko | 500 ml |
sól, gałka muszkatołowa | do smaku |
A. Masło 1,50 kg, mąka pszenna 1,50 kg, mleko 2,25 l
B. Masło 0,15 kg, mąka pszenna 0,15 kg, mleko 2,50 l
C. Masło 0,30 kg, mąka pszenna 0,30 kg, mleko 5,00 l
D. Masło 0,60 kg, mąka pszenna 0,60 kg, mleko 1,00 l
HGT.12 Pytanie 592
Organizacja żywienia i usług …
Wśród lokali gastronomicznych specjalizujących się w żywności wyróżniamy
A. bistra, piwiarnie oraz bary
B. kawiarnie, restauracje oraz bary
C. bistra, jadłodajnie oraz bary
D. bistra, jadłodajnie i cukiernie
HGT.12 Pytanie 593
Organizacja żywienia i usług …
Zasada FIFO "first in, first out" odnosi się do sposobu
A. przyjmowania surowców od dostawców do magazynu
B. pobierania surowców z magazynu
C. przekazywania potraw z kuchni do działu wydania
D. wydawania gorących dań przekazanych do ekspedycji
HGT.12 Pytanie 594
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie można określić jako typowe dla kuchni włoskiej?
A. Makaron z serem
B. Zupa cebulowa
C. Gulasz węgierski
D. Spaghetti Carbonara
HGT.12 Pytanie 595
Organizacja żywienia i usług …
Weganizm to typ diety, który zezwala na spożycie
A. produktów roślinnych, mleka i jego przetworów oraz jaj
B. produktów pochodzenia roślinnego, mleka oraz jego przetworów
C. wyłącznie składników pochodzenia roślinnego
D. wyłącznie składników zwierzęcych
HGT.12 Pytanie 596
Organizacja żywienia i usług …
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie 1000 kcal zamienić należy
Zestaw obiadowy | |
---|---|
barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii, ryż czarny na sypko, brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami |
A. deser na surówkę owocową.
B. pieczoną rybę na gotowane żeberka.
C. zupę czystą na zagęszczany krem.
D. ryż czarny na ziemniaki purée.
HGT.12 Pytanie 597
Organizacja żywienia i usług …
Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię pokrywa obiad w zaproponowanym jadłospisie dziennym?
Wartość energetyczna posiłków jadłospisu dziennego | |
---|---|
Posiłek | Wartość energetyczna [kcal] |
Śniadanie | 662,50 kcal |
II śniadanie | 265,00 kcal |
Obiad | 927,50 kcal |
Kolacja | 795,00 kcal |
A. 30%
B. 25%
C. 40%
D. 35%
HGT.12 Pytanie 598
Organizacja żywienia i usług …
Obliczając ofertę przyjęcia, jaką stawkę VAT należy zastosować do kosztów usług kelnerskich?
A. 8%
B. 7%
C. 23%
D. 22%
HGT.12 Pytanie 599
Organizacja żywienia i usług …
Organizacją międzynarodową, która zajmuje się zagadnieniami zdrowia, kontrolą jakości żywności oraz walką z epidemiami chorób zakaźnych, jest
A. IEA
B. NFZ
C. FAO
D. WHO
HGT.12 Pytanie 600
Organizacja żywienia i usług …
Ile nektaru trzeba przygotować, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli według tabel zamienności 100 g świeżych owoców można zastąpić 60 g nektaru?
A. 180 g
B. 600 g
C. 1 800 g
D. 500 g