Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 601
Organizacja żywienia i usług …
A. Zupa fasolowa, zrazy w sosie grzybowym, kasza gryczana na sypko, sałatka z buraków
B. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż na sypko, surówka z marchwi
C. Zupa ogórkowa, polędwica po angielsku, frytki z ziemniaków, sałata ze śmietaną
D. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła z chrzanem
HGT.12 Pytanie 602
Organizacja żywienia i usług …
W przypadku spożywania 3 lub 4 posiłków dziennie, wartość energetyczna obiadu powinna stanowić dzienne zapotrzebowanie na energię
A. w 30-35%
B. w 40-45%
C. w 35-40%
D. w 45-50%
HGT.12 Pytanie 603
Organizacja żywienia i usług …
Jakie urządzenia są typowym wyposażeniem lokali gastronomicznych rodzaju 'fast food'?
A. Pakowarka próżniowa, cyrkulator temperatury
B. Tunel wielofunkcyjny, schładzarka szokowa
C. Piec konwekcyjno - parowy, zamrażarka szokowa
D. Frytownica ciśnieniowa, grill kontaktowy
HGT.12 Pytanie 604
Organizacja żywienia i usług …
W składzie substancji wpływających na procesy zachodzące w ciele ludzkim można wyróżnić
A. witaminy i składniki mineralne
B. tłuszcze i witaminy
C. węglowodany i składniki mineralne
D. białka i witaminy
HGT.12 Pytanie 605
Organizacja żywienia i usług …
Stoliki koktajlowe ustawione na imprezie mają za zadanie
A. posłużyć kelnerom do podawania potraw w stylu angielskim
B. umożliwić gościom spożywanie jedzenia i napojów z bufetu
C. być wykorzystywane przez kucharzy do wystawienia przekąsek
D. służyć barmanom do prezentacji napojów alkoholowych
HGT.12 Pytanie 606
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu śniadaniowego, gdy koszt materiałów na 100 zestawów wynosi 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?
A. 10,00 zł
B. 6,50 zł
C. 14,00 zł
D. 20,50 zł
HGT.12 Pytanie 607
Organizacja żywienia i usług …
Jakie enzymy rozkładają wiązania estrowe?
A. lipazy
B. nukleazy
C. amylazy
D. peptydazy
HGT.12 Pytanie 608
Organizacja żywienia i usług …
W trakcie trawienia tłuszcze rozkładane są na
A. glicerol oraz kwasy tłuszczowe
B. glukozę i peptydy
C. aminokwasy i dekstryny
D. aminokwasy oraz glikogen
HGT.12 Pytanie 609
Organizacja żywienia i usług …
Jaką instytucję wyznaczono do nadzorowania przestrzegania norm BHP w lokalu gastronomicznym?
A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. Instytut Żywności i Żywienia
C. Państwowa Inspekcja Handlowa
D. Państwowy Zakład Higieny
HGT.12 Pytanie 610
Organizacja żywienia i usług …
Jaka będzie cena gastronomiczna netto za 1 porcję truskawek w galaretce, jeśli koszt zakupu składników na 50 porcji wynosi 60,00 zł, a zakład stosuje marżę równą 150%?
A. 3,00 zł
B. 9,00 zł
C. 7,50 zł
D. 1,80 zł
HGT.12 Pytanie 611
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest zalecane ograniczenie dziennej ilości cholesterolu jako działania profilaktycznego w chorobach układu krążenia?
A. 350 mg
B. 300 mg
C. 400 mg
D. 450 mg
HGT.12 Pytanie 612
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli wg tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 16,5 g
B. 62,5 g
C. 50,0 g
D. 25,0 g
HGT.12 Pytanie 613
Organizacja żywienia i usług …
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczać konsumpcję
A. potrawki cielęcej
B. grillowanego bakłażana
C. placków ziemniaczanych
D. pulpetów drobiowych
HGT.12 Pytanie 614
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 sztuk jajek, jeśli według tabeli zamienności produktów 120 g wypatroszonego drobiu odpowiada 2 jajkom?
A. 2,40 kg
B. 1,20 kg
C. 0,12 kg
D. 0,24 kg
HGT.12 Pytanie 615
Organizacja żywienia i usług …
Jakie z wymienionych artykułów spożywczych stanowią najlepsze źródło białka pełnowartościowego?
A. Mięso i mleko
B. Mleko oraz ryż
C. Mięso i fasolka
D. Jaja oraz soja
HGT.12 Pytanie 616
Organizacja żywienia i usług …
Którą potrawę z menu bankietowego można zamrozić po przygotowaniu i poddać restytucji tuż przed spożyciem?
A. Suflet czekoladowy
B. Tymbaliki drobiowe
C. Jaja faszerowane
D. Schab pieczony
HGT.12 Pytanie 617
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, oceń masę ciała kobiety, której BMI wynosi 39.
Analiza wskaźników BMI | |
---|---|
Interpretacja | Wartości BMI |
Niedowaga | < 19,00 |
Norma | 19 - 24,90 |
Nadwaga | 25 - 29,90 |
Otyłość II stopnia | 30 - 40 |
Otyłość III stopnia | > 40 |
A. Podejrzenie o stan niedożywienia organizmu.
B. Nadwaga, podejrzenie o przekarmienie.
C. Otyłość duża III stopnia.
D. Otyłość umiarkowana II stopnia.
HGT.12 Pytanie 618
Organizacja żywienia i usług …
Jaką liczbę opakowań galaretki trzeba wykorzystać, aby przygotować 150 porcji deseru, jeśli z jednego opakowania galaretki można uzyskać 5 porcji tego deseru?
A. 50 sztuk
B. 30 sztuk
C. 20 sztuk
D. 40 sztuk
HGT.12 Pytanie 619
Organizacja żywienia i usług …
Długotrwały niedobór tiaminy w organizmie człowieka sprzyja wystąpieniu
A. szkorbutu
B. niedokrwistości
C. beri-beri
D. pelagry
HGT.12 Pytanie 620
Organizacja żywienia i usług …
Zalecana ilość błonnika do spożycia przez piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g dziennie. W 100 g puree z grochu znajduje się 9,0 g błonnika. Jaką ilość puree z grochu należy spożyć, aby zaspokoić dzienne potrzeby błonnika tego chłopca?
A. 21,20 g
B. 212,11 g
C. 120,20 g
D. 300,00 g
HGT.12 Pytanie 621
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego w przedszkolu.
Zestaw obiadowy w przedszkolu | |
---|---|
Potrawa, napój | Wartość brutto dla grupy 68 dzieci [zł] |
Barszcz ukraiński | 166,60 |
Pierożki z mięsem i kapustą | 200,60 |
Kompot owocowy | 51,00 |
A. 5,40 zł
B. 2,45 zł
C. 2,95 zł
D. 6,15 zł
HGT.12 Pytanie 622
Organizacja żywienia i usług …
Co oznacza usługa room service?
A. odnosi się do serwowania posiłków oraz obsługi gości w pokoju hotelowym
B. wiąże się z naprawą urządzeń elektrycznych w pokoju gościa
C. dotyczy sprzątania pokoju hotelowego gościa
D. jest związana z organizowaniem przestrzeni w restauracji
HGT.12 Pytanie 623
Organizacja żywienia i usług …
Który z produktów ma najwyższą zawartość cholesterolu?
A. Żółtko jaja
B. Całe jajo
C. Tłusta ryba
D. Chleb żytni
HGT.12 Pytanie 624
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu śniadaniowego.
Zestaw śniadaniowy dla 80 osób | |
---|---|
Potrawa, dodatek, napój | Wartość brutto [zł] |
pasta twarogowa ze szczypiorkiem i rzodkiewką | 154,50 |
pieczywo mieszane | 124,40 |
kakao | 65,00 |
A. 5,38 zł
B. 34,39 zł
C. 42,99 zł
D. 4,30 zł
HGT.12 Pytanie 625
Organizacja żywienia i usług …
Niewystarczające spożycie żelaza w organizmie człowieka przede wszystkim zwiększa ryzyko wystąpienia
A. cukrzycy
B. anemii
C. osteoporozy kości
D. próchnicy zębów
HGT.12 Pytanie 626
Organizacja żywienia i usług …
Jakiego rodzaju systemu obsługi używa restauracja, w której przestrzeń dla gości jest podzielona na sekcje, a w każdej z nich jeden kelner niezależnie obsługuje klientów?
A. System kelnerów rewirowych
B. System zespołów specjalistycznych
C. System brygadowo-kompleksowy
D. System brygadowy
HGT.12 Pytanie 627
Organizacja żywienia i usług …
Jak nazywa się zakład gastronomiczny o charakterze żywieniowym?
A. jadłodajnia
B. piwiarnia
C. cukiernia
D. kawiarnia
HGT.12 Pytanie 628
Organizacja żywienia i usług …
Skąd pochodzi kolagen?
A. owoce i makarony
B. produkty mleczne oraz sery
C. ryż oraz warzywa
D. mięso i ryby
HGT.12 Pytanie 629
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość rabatu przy zakupie 8 zestawów obiadowych, gdy cena jednego zestawu na karcie menu wynosi 25,00 zł, a liczba zamówionych zestawów uprawnia do 10% zniżki?
A. 220,00 zł
B. 180,00 zł
C. 80,00 zł
D. 20,00 zł
HGT.12 Pytanie 630
Organizacja żywienia i usług …
Według zasad przygotowywania jadłospisu, do obiadu zawierającego boeuf Strogonowa, kaszę jęczmienną, sałatkę z buraków oraz kompot morelowy należy zaproponować
A. krem brokułowy
B. zupę gulaszową
C. krupnik na mięsie
D. barszcz z botwinki
HGT.12 Pytanie 631
Organizacja żywienia i usług …
Kto jest instytucją odpowiedzialną za stworzenie polskich tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności?
A. FAO
B. IŻiŻ
C. WHO
D. GIS
HGT.12 Pytanie 632
Organizacja żywienia i usług …
Nadmiar cholesterolu w diecie prowadzi do
A. zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
B. wzrostu ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej - miażdżycy.
C. predyspozycji do owrzodzeń.
D. nadmiernego obciążenia nerek i wątroby.
HGT.12 Pytanie 633
Organizacja żywienia i usług …
Jakie informacje na temat napojów gorących, dostępnych każdego dnia w kawiarni, można znaleźć?
A. menu specjalne
B. menu okolicznościowe
C. menu alkoholi
D. menu
HGT.12 Pytanie 634
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość witaminy C zawiera porcja zasmażanych buraczków, biorąc pod uwagę, że przeciętne straty tej witaminy podczas obróbki wstępnej i cieplnej wynoszą 60%, a zawartość witaminy C w 100 gramach surowych buraków to 10 mg, natomiast do przygotowania jednej porcji potrawy potrzebne jest 200 g buraków?
A. 20 mg
B. 12 mg
C. 6 mg
D. 8 mg
HGT.12 Pytanie 635
Organizacja żywienia i usług …
Na obiad serwowany zaplanowano podanie: wina czerwonego, czystej wódki, koniaku oraz wody. Jakie naczynia do napojów powinny być przygotowane do nakrycia stołu na obiad?
A. Kieliszki do wódki, kieliszki do koniaku, kieliszki do wody - goblety
B. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do koniaku, kieliszki do wody - goblety
C. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do wódki, kieliszki do koniaku
D. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do wódki, kieliszki do wody - goblety
HGT.12 Pytanie 636
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że
Wartości wskaźników BMI | |
---|---|
Wyszczególnienie | Zakres wartości wskaźnika BMI |
Norma | 20 - 24,9 |
Nadwaga | 25 - 29,9 |
Otyłość I stopnia | 30 - 34,9 |
Otyłość II stopnia | 35 - 39,9 |
Otyłość III stopnia | > 40 |
A. badana osoba jest wychudzona.
B. badana osoba cierpi na otyłość.
C. stan odżywienia badanej osoby jest w normie.
D. badana osoba ma nadwagę.
HGT.12 Pytanie 637
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm.
Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR | ||
---|---|---|
Wskaźnik WHR = obwód talii / obwód bioder. | ||
Płeć | WHR dla typu gynoidalnego (gruszka) | WHR dla typu androidalnego (jabłko) |
Kobieta | <0,8 | >0,8 |
Mężczyzna | <1,0 | >1,0 |
A. WHR = 1,18, otyłość gynoidalna.
B. WHR = 0,85, otyłość androidalna.
C. WHR = 1,18, otyłość androidalna.
D. WHR = 0,85, otyłość gynoidalna.
HGT.12 Pytanie 638
Organizacja żywienia i usług …
Zorganizowanie obsługi bufetowej wymaga wyznaczenia osób do
A. serwowania zupy z wazy
B. zbierania brudnej zastawy stołowej
C. podawania potraw serwisem francuskim
D. prezentowania dań na półmiskach
HGT.12 Pytanie 639
Organizacja żywienia i usług …
Ile kaszy trzeba wziąć z magazynu, aby przygotować 60 porcji dodatku do dania głównego, jeśli normatyw surowcowy przewiduje 50 g suchego surowca na jedną porcję?
A. 12,0 kg
B. 3,0 kg
C. 1,2 kg
D. 6,0 kg
HGT.12 Pytanie 640
Organizacja żywienia i usług …
Wyznacz cenę końcową brutto 200 ml soku, jeśli koszt zakupu 2 litrów soku wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna to 300% przy stawce VAT 23%?
A. 9,84 zł
B. 4,92 zł
C. 9,23 zł
D. 3,69 zł