Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 641
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość miligramów potasu zapewni człowiekowi spożycie porcji ugotowanych ziemniaków ważącej 150 g, jeśli 100 g tego dania zawiera 443 mg tego składnika mineralnego?

A. 753,0 mg
B. 243,0 mg
C. 664,5 mg
D. 354,5 mg
HGT.12 Pytanie 642
Organizacja żywienia i usług …

Częścią bielizny stołowej, która ma na celu tłumienie hałasu powodowanego przez naczynia na stole, jest

A. skirting
B. napperon
C. molton
D. laufer
HGT.12 Pytanie 643
Organizacja żywienia i usług …

Jakie narzędzie promocji wykorzystała restauracja, oferując zniżki na studniówki odbywające się w piątki?

A. Marketing osobisty.
B. Wspieranie wydarzeń.
C. Promocję sprzedaży.
D. Reklamowanie.
HGT.12 Pytanie 644
Organizacja żywienia i usług …

Gdy klient dokonuje wyboru potraw lub napojów oraz samodzielnie ustala swoje zobowiązanie, które jest realizowane bez zaangażowania pośredników, uczestniczy w sprzedaży

A. ruchomej
B. na zamówienie
C. abonamentowej
D. z automatu
HGT.12 Pytanie 645
Organizacja żywienia i usług …

W restauracji zadania dotyczące realizacji planu nabywania artykułów spożywczych, materiałów pomocniczych oraz drobnego sprzętu wykonują pracownicy działu

A. zaopatrzeniowego
B. handlowego
C. produkcyjnego
D. magazynowego
HGT.12 Pytanie 646
Organizacja żywienia i usług …

Aby ocenić jakość żywienia, należy zastosować metodę

A. wagową
B. inwentarzową
C. analityczną
D. punktową
HGT.12 Pytanie 647
Organizacja żywienia i usług …

Który z poniższych jest elementem analizy SWOT w zarządzaniu lokalem gastronomicznym?

A. Okazje
B. Naczynia
C. Sprzęt
D. Budżet
HGT.12 Pytanie 648
Organizacja żywienia i usług …

Średnica talerzyka do pieczywa powinna wynosić

A. 17 cm
B. 28 cm
C. 21 cm
D. 26 cm
HGT.12 Pytanie 649
Organizacja żywienia i usług …

Aby przygotować stół o wymiarach 120 cm x 90 cm na elegancką, formalną kolację, jaki obrus należy zastosować?

A. grafitowy o wymiarach 150 cm x 120 cm
B. biały o wymiarach 180 cm x 150 cm
C. biały o wymiarach 150 cm x 120 cm
D. grafitowy o wymiarach 180 cm x 150 cm
HGT.12 Pytanie 650
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.

Cennik usług żywieniowych
UsługaForma usługiCena brutto
dla 1 osoby
[zł]
Przerwa kawowajednorazowa10,00
całodzienna25,00
Lunchserwowany30,00
w formie bufetu50,00
Kolacjaserwowana30,00
w formie bufetu50,00
uroczysta80,00

A. 2 700,00 zł
B. 3 100,00 zł
C. 2 400,00 zł
D. 1 700,00 zł
HGT.12 Pytanie 651
Organizacja żywienia i usług …

Dieta Dukana polega na zmniejszeniu spożycia produktów

A. tłuszczowych i białkowych
B. węglowodanowych i tłuszczowych
C. węglowodanowych i wody
D. tłuszczowych i wody
HGT.12 Pytanie 652
Organizacja żywienia i usług …

Czy kelner powinien stać po prawej stronie gościa?

A. wlać zupę z wazy do talerza gościa
B. przenieść danie z półmiska na talerz gościa
C. zaprezentować kartę menu
D. wyeksponować potrawę na półmisku
HGT.12 Pytanie 653
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw dań na kolację został zaplanowany zgodnie z zasadami zdrowego żywienia dzieci w wieku szkolnym?

A. Chleb pszeniczny, pasta z jajek, pomidor, kawa z mlekiem
B. Chleb razowy, masło, wędzony węgorz, cebula, bawarka
C. Chleb pszeniczny, masło, dżem z wiśni, kakao, pączek
D. Chleb razowy, pasta z fasoli i buraków, herbata, banan
HGT.12 Pytanie 654
Organizacja żywienia i usług …

Właściciel lokalu gastronomicznego nabywa chleb o wadze 800 g, płacąc za niego 4 zł za sztukę. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 g tego chleba, jeśli marża gastronomiczna wynosi 100%.

A. 0,5 zł
B. 1,0 zł
C. 1,5 zł
D. 2,0 zł
HGT.12 Pytanie 655
Organizacja żywienia i usług …

Organizacja regularnych warsztatów dla pracowników kuchni dotyczących tematu "Zdrowie na talerzu" jest zgodna z strategią

A. ceny
B. dystrybucji
C. promocji
D. personalną
HGT.12 Pytanie 656
Organizacja żywienia i usług …

Aby przygotować espresso, potrzebne jest

A. ekspres ciśnieniowy.
B. ekspres przelewowy.
C. kawiarka.
D. czajniczek.
HGT.12 Pytanie 657
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość miodu naturalnego w kilogramach trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego odpowiada 100 g cukru?

A. 7,50 kg
B. 4,80 kg
C. 0,75 kg
D. 0,48 kg
HGT.12 Pytanie 658
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość węglowodanów w gramach dostarczy porcja sałatki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeśli w 100 g tej sałatki znajduje się 12,10 g węglowodanów?

A. 18,15 g
B. 12,10 g
C. 15,00 g
D. 16,21 g
HGT.12 Pytanie 659
Organizacja żywienia i usług …

Jakie jest źródło kolagenu?

A. mleko tłuste
B. ryż biały
C. mięso wieprzowe
D. pieczywo pełnoziarniste
HGT.12 Pytanie 660
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych z tabeli, w jakiej temperaturze powinien być przechowywany gotowy kisiel karmelowy?
PotrawaTemperatura
przechowywania
[°C]
Dania ciepłe do wydaniapowyżej 63
Zupy ciepłe do wydaniapowyżej 75
Desery owocowe zimne10
Desery mleczne zimne0 ÷ 4

A. 10°C
B. powyżej 75°C
C. powyżej 63°C
D. 0 ÷ 4°C
HGT.12 Pytanie 661
Organizacja żywienia i usług …

Ile miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?

A. 16 g miodu
B. 25 g miodu
C. 62,5 g miodu
D. 50 g miodu
HGT.12 Pytanie 662
Organizacja żywienia i usług …

Ile świeżych filetów z dorsza trzeba przygotować, aby uzyskać 30 porcji dorsza w sosie greckim, jeśli w przepisie na tę potrawę przewidziano użycie 750 g filetów na 10 porcji?

A. 75,00 kg
B. 22,50 kg
C. 2,25 kg
D. 7,50 kg
HGT.12 Pytanie 663
Organizacja żywienia i usług …

Gastronomia, która na sprzedaż napojów alkoholowych ustala marżę w wysokości 200%, nabyła butelkę wódki "Starki" o objętości 0,5 l za cenę detaliczną 50,00 zł. Jaką cenę gastronomiczną netto będzie miała porcja 25 ml "Starki"?

A. 7,50 zł
B. 5,00 zł
C. 2,50 zł
D. 10,00 zł
HGT.12 Pytanie 664
Organizacja żywienia i usług …

Lipaza trzustkowa uczestniczy w procesie trawienia

A. pektyn
B. tłuszczów
C. polipeptydów
D. węglowodanów
HGT.12 Pytanie 665
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt po spożyciu dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?

Produkt
[100 g]
Węglowodany ogółem
[g]
Błonnik
[g]
Banan23,51,7
Porzeczka czerwona13,87,7
Chleb żytni razowy51,55,9
Kasza jęczmienna75,06,2

A. Chleb żytni razowy.
B. Kasza jęczmienna.
C. Porzeczka czerwona.
D. Banan.
HGT.12 Pytanie 666
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonej oferty restauracji oblicz, ile wyniesie cena netto organizacji przerwy kawowej dla 50 osób.

WyszczególnienieCena netto
Produkty i napoje dla 1 osoby25,00 zł
Obsługa kelnerska przerwy kawowej dla 25 osób50,00 zł

A. 1 300,00 zł
B. 1 400,00 zł
C. 1 250,00 zł
D. 1 350,00 zł
HGT.12 Pytanie 667
Organizacja żywienia i usług …

Serwując gościom zupę w głębokim talerzu, kelner korzysta z serwisu

A. angielskiego
B. rosyjskiego
C. niemieckiego
D. francuskiego
HGT.12 Pytanie 668
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione na ilustracji urządzenie służy do sporządzania

Ilustracja do pytania 28
A. napojów mieszanych.
B. grzanego wina.
C. soków owocowych.
D. gorącej czekolady.
HGT.12 Pytanie 669
Organizacja żywienia i usług …

Jakie produkty stanowią źródło białka pochodzenia roślinnego?

A. ser, bób, soczewica
B. mleko, fasola, ryby
C. groch, soja, jaja
D. fasola, ciecierzyca, soja
HGT.12 Pytanie 670
Organizacja żywienia i usług …

Ile talerzy na przekąski powinien przygotować serwisant na angielski bankiet dla 100 osób, biorąc pod uwagę zapas w wysokości 120%?

A. 320 sztuk
B. 120 sztuk
C. 220 sztuk
D. 100 sztuk
HGT.12 Pytanie 671
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kartę menu wybierzesz, aby zobaczyć dania serwowane podczas uroczystości?

A. Karta specjalna
B. Karta dnia
C. Karta standardowa
D. Karta okolicznościowa
HGT.12 Pytanie 672
Organizacja żywienia i usług …

Zestaw kolacji, składający się z parówek, chleba razowego, masła i herbaty, powinien być wzbogacony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania

A. jajecznicą z boczkiem
B. śledziem w oleju
C. jajkiem na bekonie
D. pomidorem i papryką
HGT.12 Pytanie 673
Organizacja żywienia i usług …

Rola błonnika w ludzkim organizmie

A. ma wpływ na prawidłową pracę serca.
B. wpływa na równowagę kwasowo-zasadową.
C. zwiększa ruchliwość jelit.
D. podnosi poziom cholesterolu we krwi.
HGT.12 Pytanie 674
Organizacja żywienia i usług …

Befsztyk tatarski powinien znaleźć się w menu restauracji w kategorii

A. przystawki gorące
B. dania wegetariańskie
C. przystawki zimne
D. dania z drobiu
HGT.12 Pytanie 675
Organizacja żywienia i usług …

Wymień pokarmy, które są bogate w witaminę A (retinol)?

A. Szpinak oraz marchew
B. Dynia i żółtko jajka
C. Białko jajka i wątroba wieprzowa
D. Masło i ser dojrzewający
HGT.12 Pytanie 676
Organizacja żywienia i usług …

Energetyczna wartość obiadu powinna wynosić

A. od 35 % do 40 % dziennego zapotrzebowania na energię
B. od 45 % do 50 % dziennego zapotrzebowania na energię
C. od 25 % do 30 % dziennego zapotrzebowania na energię
D. od 55 % do 60 % dziennego zapotrzebowania na energię
HGT.12 Pytanie 677
Organizacja żywienia i usług …

Jakiego rodzaju karta menu powinna zawierać ofertę dań i napojów serwowanych podczas imprezy?

A. Karta dzienna
B. Karta klasyczna
C. Karta sezonowa
D. Karta okolicznościowa
HGT.12 Pytanie 678
Organizacja żywienia i usług …

Jakie elementy wykorzystuje się do przykrywania stolików koktajlowych?

A. coversy
B. obrusy bankietowe
C. skirtingi
D. laufry płócienne
HGT.12 Pytanie 679
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 100 ml wina, jeżeli zakupiona butelka o pojemności 0,75 l kosztowała 300 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?

A. 100,00 zł
B. 6,00 zł
C. 10,00 zł
D. 60,00 zł
HGT.12 Pytanie 680
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto 100 ml wina, jeżeli koszt zakupu przez lokal gastronomiczny jednej butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 75,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 200%?

A. 15,00 zł
B. 5,00 zł
C. 10,00 zł
D. 20,00 zł