Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 721
Organizacja żywienia i usług …

Jaki deser powinien być uwzględniony w menu restauracji prowadzącej program "Węgierskie smakołyki"?

A. Naleśniki a la Gundel
B. Lody cassate
C. Tarta cytrynowa
D. Krem karmelowy
HGT.12 Pytanie 722
Organizacja żywienia i usług …

Jakie danie można przygotować, używając metodę sous-vide?

A. Stek wołowy
B. Ciasto czekoladowe
C. Sałatka grecka
D. Zupa pomidorowa
HGT.12 Pytanie 723
Organizacja żywienia i usług …

Do kategorii lokali gastronomicznych uzupełniającego rodzaju zalicza się

A. stołówka
B. kawiarnia
C. piwiarnia
D. frytownia
HGT.12 Pytanie 724
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw należy zaplanować na podwieczorek dla osoby ciężko pracującej fizycznie jako uzupełnienie jadłospisu przedstawionego w tabeli?

Śniadanie IOmlet z szynką i groszkiem zielonym, chleb razowy, masło, dżem wiśniowy, kawa z mlekiem
Śniadanie IIPasta z twarogu i makreli, ogórek kiszony, bułka pszenna, masło, sok wieloowocowy
ObiadKrupnik jęczmienny, pieczeń z karkówki, ziemniaki z wody, kapusta zasmażana
Podwieczorek?
KolacjaSałatka drobiowa z ryżem i papryką, bagietka, masło, herbata

A. Racuchy z jabłkami, kakao na mleku.
B. Surówka z jabłek, koktajl malinowy.
C. Jabłko pieczone, jogurt naturalny.
D. Mus jabłkowy, herbata z wiśniami.
HGT.12 Pytanie 725
Organizacja żywienia i usług …

Czym jest HACCP?

A. standardem jakości produktów spożywczych
B. instytucją zajmującą się normalizacją
C. systemem zabezpieczeń zdrowotnych w żywności
D. amerykańskim prawodawstwem dotyczącym żywności
HGT.12 Pytanie 726
Organizacja żywienia i usług …

Nadmiar jodu w organizmie może skutkować

A. opóźnieniem w rozwoju umysłowym i fizycznym
B. powstawaniem wola
C. zahamowaniem syntezy hormonów tarczycy
D. zawałem mięśnia sercowego
HGT.12 Pytanie 727
Organizacja żywienia i usług …

Który surowiec należy wpisać do zamieszczonego wykazu, aby sporządzić budyń z sera twarogowego?

Wykaz surowców do sporządzenia budyniu
z sera twarogowego
Ser twarogowy
Cukier
Kasza manna
Masło
?
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Masło do smarowania formy
Bułka tarta do posypania formy
Cukier waniliowy

A. Mąkę pszenną.
B. Mąkę ziemniaczaną.
C. Jaja.
D. Budyń waniliowy.
HGT.12 Pytanie 728
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wagę powinny mieć próbki kontrolne żywności?

A. 50 g
B. 150 g
C. 25 g
D. 100 g
HGT.12 Pytanie 729
Organizacja żywienia i usług …

Który z poniższych procesów jest częścią systemu GMP (Good Manufacturing Practice)?

A. Obsługa gości
B. Dekorowanie sali
C. Kontrola jakości surowców
D. Marketing i reklama
HGT.12 Pytanie 730
Organizacja żywienia i usług …

Dozownik przedstawiony na ilustracji należy zastosować do

Ilustracja do pytania 10
A. płatków śniadaniowych.
B. koktajli mlecznych.
C. napojów chłodzonych.
D. orzeszków ziemnych.
HGT.12 Pytanie 731
Organizacja żywienia i usług …

Kiedy lokal gastronomiczny organizuje konferencję dla przedstawicieli branży gastronomicznej, to wykorzystuje

A. public relations
B. promocję sprzedaży
C. promocję bezpośrednią
D. sprzedaż osobistą
HGT.12 Pytanie 732
Organizacja żywienia i usług …

Kto wydaje atest zezwalający na stosowanie tworzywa sztucznego w kontakcie z żywnością?

A. Instytut Żywności i Żywienia
B. Państwowa Inspekcja Handlowa
C. Państwowy Zakład Higieny
D. Państwowa Inspekcja Sanitarna
HGT.12 Pytanie 733
Organizacja żywienia i usług …

W restauracji cena jednego zestawu obiadowego dnia wynosi 15,00 zł. Każdego poniedziałku restauracja oferuje 50% zniżki dla studentów, którzy zamówią przynajmniej pięć zestawów obiadowych. Jaką kwotę zapłacą studenci w poniedziałek za 6 zestawów obiadowych dnia?

A. 180,00 zł
B. 45,00 zł
C. 135,00 zł
D. 90,00 zł
HGT.12 Pytanie 734
Organizacja żywienia i usług …

Aby poprawić satysfakcję gości w obiekcie gastronomicznym, personel obsługi powinien wykorzystywać sprzedaż

A. telefoniczną
B. ruchomą
C. sieciową
D. sugerowaną
HGT.12 Pytanie 735
Organizacja żywienia i usług …

Który z poniższych jest elementem analizy SWOT w zarządzaniu lokalem gastronomicznym?

A. Okazje
B. Budżet
C. Sprzęt
D. Naczynia
HGT.12 Pytanie 736
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 55 porcji mleczka czekoladowego.

Normatyw surowcowy na 5 porcji mleczka czekoladowego
Nazwa surowcaJ.m.Ilość
Mlekoml500
Jajaszt.3
Cukierg35
Czekoladag75

A. Mleko 5,5 l, jaja 165 szt., cukier 3,85 kg, czekolada 8,25 kg
B. Mleko 27,5 l, jaja 33 szt., cukier 19,3 kg, czekolada 41,3 kg
C. Mleko 27,5 l, jaja 165 szt., cukier 1,93 kg, czekolada 4,13 kg
D. Mleko 5,5 l, jaja 33 szt., cukier 0,385 kg, czekolada 0,825 kg
HGT.12 Pytanie 737
Organizacja żywienia i usług …

Które z wymienionych witamin są rozpuszczalne w wodzie?

A. witaminę E i witaminę A
B. kwas foliowy i witaminę E
C. kwas foliowy i witaminę PP
D. witaminę PP i witaminę A
HGT.12 Pytanie 738
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną mają 100 g placków ziemniaczanych, które zawierają 4 g białka, 14 g tłuszczu oraz 24 g węglowodanów, w tym 2 g błonnika?

A. 238 kcal
B. 234 kcal
C. 242 kcal
D. 244 kcal
HGT.12 Pytanie 739
Organizacja żywienia i usług …

Z wykorzystaniem współczynnika Atwatera wyznacz, o ile kilokalorii zwiększy się wartość energetyczna napoju z herbaty, gdy zostaną dodane 2 łyżeczki cukru, przy założeniu, że masa jednej łyżeczki cukru to 5 g?

A. O 90 kcal
B. O 40 kcal
C. O 20 kcal
D. O 50 kcal
HGT.12 Pytanie 740
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość węglowodanów zapewni 1 porcja surówki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeżeli w 100 g tej surówki znajduje się 12,10 g węglowodanów?

A. 15,00 g
B. 16,21 g
C. 18,15 g
D. 12,10 g
HGT.12 Pytanie 741
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko, na poziomie EAR dla 19-letniego mężczyzny o masie ciała 65 kg.

Zapotrzebowanie na białko krajowej racji pokarmowej (g/kg/dobę)
Grupa/
lata
Masa ciała
(kg)
Zalecane spożycie
(RDA)
Średnie zapotrzebowanie
(EAR)
Chłopcy 16 - 18670,950,81
Mężczyźni ≥ 1950 - 900,900,73

A. 52,65 g
B. 47,45 g
C. 61,75 g
D. 58,50 g