Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 41
Organizacja żywienia i usług …
A. skrobi
B. tłuszczu
C. białka
D. błonnika
HGT.12 Pytanie 42
Organizacja żywienia i usług …
Jaką potrawę należy przenieść z półmiska na talerz, używając płaskiego chwytu sztućców?
A. Jabłka pieczone
B. Naleśniki z dżemem
C. Jaja garnirowane
D. Knedle ze śliwkami
HGT.12 Pytanie 43
Organizacja żywienia i usług …
Tworzeniem międzynarodowych norm dla producentów żywności, które mają na celu ochronę zdrowia konsumentów oraz promowanie uczciwych praktyk handlowych zajmuje się
A. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa
B. Komitet Żywienia Człowieka PAN
C. Światowa Organizacja Zdrowia
D. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
HGT.12 Pytanie 44
Organizacja żywienia i usług …
Który z pracowników w branży gastronomicznej odpowiada za zamawianie win, ich przechowywanie oraz pomoc w doborze win do dań?
A. Barista.
B. Sommelier
C. Barman.
D. Kucharz.
HGT.12 Pytanie 45
Organizacja żywienia i usług …
Jakiego rodzaju przyjęcie łączy możliwość korzystania z bufetów oraz zajmowania miejsc przy stołach?
A. Przyjęcie bufetowe
B. Bankiet angielski
C. Przyjęcie koktajlowe
D. Bankiet amerykański
HGT.12 Pytanie 46
Organizacja żywienia i usług …
Zaburzenie związane z odżywianiem, które charakteryzuje się obsesyjnym dążeniem do utraty wagi oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu to
A. celiakia
B. bulimia
C. miażdżyca
D. anoreksja
HGT.12 Pytanie 47
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie jest zalecane w diecie 1000 kcal?
A. dorsz gotowany w porach
B. ser żółty panierowany
C. rolada z pieczonego boczku
D. karkówka saute z cebulą
HGT.12 Pytanie 48
Organizacja żywienia i usług …
Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka
Zestaw kolacyjny | ||
---|---|---|
Produkt | Ilość produktu [g] | Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg] |
chleb razowy | 100 | 0,00 |
masło | 20 | 248,00 |
jajo | 25 | 360,00 |
węgorz wędzony | 50 | 140,00 |
pasztet pieczony | 20 | 370,00 |
A. węgorz wędzony.
B. jajo.
C. masło.
D. pasztet pieczony.
HGT.12 Pytanie 49
Organizacja żywienia i usług …
Podczas organizacji przyjęcia przez gospodarza i gospodynię miejsce dla małżonki gościa honorowego powinno być zaplanowane po stronie
A. prawej gospodyni
B. prawej gospodarza
C. lewej gospodarza
D. lewej gospodyni
HGT.12 Pytanie 50
Organizacja żywienia i usług …
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
Normatyw surowcowy na 1 porcję pierogów leniwych | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa surowca | [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
1 | Ser twarogowy tłusty | 200 | 18 |
2 | Jaja | 50 | 12 |
3 | Mąka pszenna | 30 | 10 |
4 | Margaryna | 20 | - |
5 | Bułka tarta | 10 | - |
6 | Cukier | 15 | - |
A. 30,00 g
B. 42,00 g
C. 27,00 g
D. 45,00 g
HGT.12 Pytanie 51
Organizacja żywienia i usług …
W jamie ustnej, pod wpływem enzymu a-amylazy zawartej w ślinie, proces trawienia rozpoczyna się od
A. białek
B. aminokwasów
C. węglowodanów
D. tłuszczy
HGT.12 Pytanie 52
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt można zamienić innymi produktami znajdującymi się w tej samej kategorii żywności?
A. Soję
B. Mleko
C. Jaja
D. Mąkę
HGT.12 Pytanie 53
Organizacja żywienia i usług …
Jakie obiekty gastronomiczne zaliczają się do kategorii żywieniowej?
A. kawiarnia oraz restauracja
B. bar mleczny oraz restauracja
C. bar mleczny oraz bufet
D. kawiarnia oraz bufet
HGT.12 Pytanie 54
Organizacja żywienia i usług …
Który z wymienionych zestawów obiadowych został stworzony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania dla dzieci w przedszkolach?
A. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła, napój miętowy
B. Zupa fasolowa, wołowina w sosie grzybowym, kasza gryczana, sałatka z buraków
C. Zupa pomidorowa, polędwica po angielsku, ziemniaki, sałata z sosem vinaigrette
D. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż, surówka z marchwi
HGT.12 Pytanie 55
Organizacja żywienia i usług …
Która z diet wegetariańskich pozwala na jedzenie mleka oraz jego produktów?
A. Frutarianizm
B. Weganizm
C. Owowegetarianizm
D. Laktowegetarianizm
HGT.12 Pytanie 56
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1000 kalorii".
Procentowy udział poszczególnych posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego | |||
---|---|---|---|
Nazwa posiłku | Liczba posiłków w ciągu dnia | ||
3 posiłki | 4 posiłki | 5 posiłków | |
I śniadanie | 30-35% | 25-30% | 25-30% |
II śniadanie | - | 5-10% | 5-10% |
Obiad | 35-40% | 35-40% | 30-35% |
Podwieczorek | - | - | 5-10% |
Kolacja | 25-30% | 25-30% | 15-20% |
A. 200 kcal
B. 150 kcal
C. 300 kcal
D. 250 kcal
HGT.12 Pytanie 57
Organizacja żywienia i usług …
Jednym z powodów niedoczynności tarczycy jest
A. nadmiar jodu
B. nadmiar magnezu
C. niedobór magnezu
D. niedobór jodu
HGT.12 Pytanie 58
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawiony w tabeli zestaw obiadowy, sporządzony z surowców reprezentujących wszystkie grupy produktów dopuszczonych w diecie, opracowano dla
Zestaw obiadowy | |
---|---|
Zakąska zimna | Tatar ze świeżych warzyw z pumperniklem |
Zupa | Aksamitny krem porowo-gruszkowy z dodatkiem oliwy truflowej |
Danie główne | Kotlety z ciecierzycy panierowane w orzechach na ostrym musie z dyni z karmelizowanymi warzywami |
Deser | Racuchy z mleka sojowego z bananami i syropem klonowym |
A. wegan.
B. semiwegetarian.
C. futurian.
D. owowegetarian.
HGT.12 Pytanie 59
Organizacja żywienia i usług …
Jakie działania powinien podejmować kelner z prawej strony klienta?
A. Serwowanie menu, prezentowanie potraw na półmisku
B. Serwowanie menu, prezentowanie butelki wina
C. Ustawianie wazy z zupą na stole, ustawianie talerza na pieczywo
D. Nalewanie kawy z dzbanka, serwowanie zupy z wazy
HGT.12 Pytanie 60
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonej analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
Analiza wskaźników BMI | |
---|---|
Wartości BMI | Interpretacja |
< 19,00 | Niedowaga |
25 - 29,9 | Nadwaga |
30 - 40 | Otyłość I stopnia |
> 40 | Otyłość III stopnia |
A. Wychudzenie organizmu, jadłowstręt psychiczny.
B. Otyłość skrajna, zagrożenie zdrowia.
C. Niedowaga, podejrzenie o niedożywienie.
D. Nadwaga, podejrzenie przekarmienia.
HGT.12 Pytanie 61
Organizacja żywienia i usług …
Jakie grupy produktów, według Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez IŻŻ, powinny być spożywane w największych ilościach przez zdrową osobę?
A. Nabiałowe
B. Mięsne
C. Tłuszczowe
D. Warzywne
HGT.12 Pytanie 62
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość sera twarogowego trzeba przygotować, aby zastąpić 500 g mleka, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 15 g sera twarogowego odpowiada 100 g mleka?
A. 150 g
B. 75 g
C. 1 500 g
D. 750 g
HGT.12 Pytanie 63
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę należy przeznaczyć na studniówkę dla 400 osób, jeżeli w ofercie restauracji ustalono cenę 100,00 zł za osobę, a zniżka dla szkół wynosi 5%?
A. 44 000,00 zł
B. 36 000,00 zł
C. 38 000,00 zł
D. 42 000,00 zł
HGT.12 Pytanie 64
Organizacja żywienia i usług …
W jakim systemie samoobsługowym dania oraz napoje są podawane przez "okienko" łączące kuchnię z częścią konsumpcyjną?
A. Polskim
B. Francuskim
C. Szwedzkim
D. Czeskim
HGT.12 Pytanie 65
Organizacja żywienia i usług …
Jakie potrawy powinny się znaleźć na śniadanie w diecie, która jest łatwa do strawienia?
A. jaja na twardo.
B. kiełbasę smażoną z cebulą.
C. jajecznicę na parze.
D. kiełbasę gotowaną z musztardą.
HGT.12 Pytanie 66
Organizacja żywienia i usług …
Jakie urządzenia powinny być uwzględnione w planowaniu wyposażenia food trucka, w którym serwowane są zapiekanki i frytki?
A. Frytownica i rożen gazowy
B. Toster i opiekacz elektryczny
C. Toster oraz rożen gazowy
D. Frytownica i opiekacz elektryczny
HGT.12 Pytanie 67
Organizacja żywienia i usług …
Minimalna temperatura gorącej zupy serwowanej klientowi powinna wynosić
A. 75 °C
B. 45 °C
C. 65 °C
D. 55 °C
HGT.12 Pytanie 68
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli 100 g zupy zawiera 3 g białka, 2 g tłuszczów oraz 7 g węglowodanów, to jaka będzie wartość energetyczna 200 g tej potrawy?
A. 158 kcal
B. 116 kcal
C. 48 kcal
D. 166 kcal
HGT.12 Pytanie 69
Organizacja żywienia i usług …
Do kluczowych usług gastronomicznych w restauracji zalicza się
A. przekazywanie produkcji gastronomicznej do innych punktów.
B. sprzedaż dań i napojów na wynos.
C. organizowanie działalności rozrywkowej.
D. przygotowywanie potraw i napojów oraz ich konsumpcję na miejscu
HGT.12 Pytanie 70
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli określ, w jakiej temperaturze należy przechowywać gotowy do wydania kisiel karmelowy.
Potrawa | Temperatura przechowywania [°C] |
---|---|
Dania ciepłe do wydania | powyżej 63 |
Zupy ciepłe do wydania | powyżej 75 |
Desery owocowe zimne | 10 |
Desery mleczne zimne | 0 ÷ 4 |
A. powyżej 75°C
B. 0 do 4°C
C. powyżej 63°C
D. 10°C
HGT.12 Pytanie 71
Organizacja żywienia i usług …
Według tabeli zamienników produktów, mleko powinno być wymienione na
A. polędwicę
B. dorsza
C. ser twarogowy
D. szynkę wieprzową
HGT.12 Pytanie 72
Organizacja żywienia i usług …
Jaka jest marża gastronomiczna dla jednego zestawu obiadowego, gdy całkowity koszt wyprodukowania 50 zestawów wynosi 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w menu to 64,80 zł, łącznie z wartością podatku VAT - 4,80 zł?
A. 248%
B. 200%
C. 300%
D. 100%
HGT.12 Pytanie 73
Organizacja żywienia i usług …
Kiedy zakład gastronomiczny identyfikuje swoje atuty oraz słabości, a także analizuje szanse i zagrożenia związane z otoczeniem, to dokonuje
A. strategii PULL
B. analizy SWOT
C. marketingu 4P
D. strategii PUSH
HGT.12 Pytanie 74
Organizacja żywienia i usług …
Oprócz niewłaściwej higieny jamy ustnej, co jeszcze w codziennym odżywianiu może przyczyniać się do rozwoju próchnicy zębów?
A. niedobór żelaza
B. przesyt potasu
C. niedostateczna ilość fluoru
D. przesyt wapnia
HGT.12 Pytanie 75
Organizacja żywienia i usług …
Obliczając ofertę przyjęcia, jaką stawkę VAT należy zastosować do kosztów usług kelnerskich?
A. 7%
B. 23%
C. 22%
D. 8%
HGT.12 Pytanie 76
Organizacja żywienia i usług …
Podczas tworzenia jadłospisów mleko można zastąpić
A. serem
B. drobiem
C. rybami
D. wieprzowiną
HGT.12 Pytanie 77
Organizacja żywienia i usług …
Jakie enzymy rozkładają wiązania estrowe?
A. lipazy
B. nukleazy
C. amylazy
D. peptydazy
HGT.12 Pytanie 78
Organizacja żywienia i usług …
Wąska, podłużna dekoracyjna tkanina kładziona na obrusie nazywa się
A. napperon
B. molton
C. skirting
D. laufer
HGT.12 Pytanie 79
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość błonnika dostarczy 300 g zupy cebulowej, jeśli 100 g tej zupy zawiera 0,4 g błonnika?
A. 1,20 g
B. 7,50 g
C. 0,12 g
D. 0,75 g
HGT.12 Pytanie 80
Organizacja żywienia i usług …
Amylaza ślinowa inicjuje proces trawienia
A. tłuszczu z mleka krowiego
B. składników mineralnych
C. węglowodanów
D. białek