Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 121
Organizacja żywienia i usług …
A. drób i wędliny drobiowe
B. mleko i przetwory mleczne
C. jaja i potrawy z jaj
D. ryby i konserwy rybne
HGT.12 Pytanie 122
Organizacja żywienia i usług …
Jakie potrawy powinny się znaleźć na śniadanie w diecie, która jest łatwa do strawienia?
A. kiełbasę gotowaną z musztardą.
B. kiełbasę smażoną z cebulą.
C. jajecznicę na parze.
D. jaja na twardo.
HGT.12 Pytanie 123
Organizacja żywienia i usług …
Jakie zmiany należy wprowadzić w zestawie obiadowym, aby był on odpowiedni do przygotowania w sezonie zimowym?
A. Zupa porowa, cielęcina w sosie ziołowym, ziemniaki, surówka z buraków, kompot z suszu
B. Zupa jarzynowa, gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym, kasza gryczana, sok jabłkowy
C. Zupa ogórkowa, słodko-kwaśny kurczak, ryż, surówka z marchwi, sok pomarańczowy
D. Botwina, pierogi leniwe ze śmietaną, surówka ze świeżych truskawek, kompot ze świeżych śliwek
HGT.12 Pytanie 124
Organizacja żywienia i usług …
Która z technik serwowania gości polega na przygotowaniu zimnych zakąsek, ciast oraz napojów na stole przed przybyciem gości?
A. Technika angielska
B. Technika rosyjska
C. Technika niemiecka
D. Technika francuska
HGT.12 Pytanie 125
Organizacja żywienia i usług …
Mięso z kością jest niemożliwe do zastąpienia
A. makaronem pełnoziarnistym
B. rybą wędzoną
C. mlekiem w proszku
D. suchymi nasionami grochu
HGT.12 Pytanie 126
Organizacja żywienia i usług …
Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?
A. 6,20 g błonnika
B. 9,30 g błonnika
C. 3,10 g błonnika
D. 1,04 g błonnika
HGT.12 Pytanie 127
Organizacja żywienia i usług …
W jamie ustnej, pod wpływem enzymu a-amylazy zawartej w ślinie, proces trawienia rozpoczyna się od
A. węglowodanów
B. aminokwasów
C. tłuszczy
D. białek
HGT.12 Pytanie 128
Organizacja żywienia i usług …
Który zestaw należy zaplanować na podwieczorek dla osoby ciężko pracującej fizycznie jako uzupełnienie jadłospisu przedstawionego w tabeli?
Śniadanie I | Omlet z szynką i groszkiem zielonym, chleb razowy, masło, dżem wiśniowy, kawa z mlekiem |
Śniadanie II | Pasta z twarogu i makreli, ogórek kiszony, bułka pszenna, masło, sok wieloowocowy |
Obiad | Krupnik jęczmienny, pieczeń z karkówki, ziemniaki z wody, kapusta zasmażana |
Podwieczorek | ? |
Kolacja | Sałatka drobiowa z ryżem i papryką, bagietka, masło, herbata |
A. Surówka z jabłek, koktajl malinowy.
B. Racuchy z jabłkami, kakao na mleku.
C. Mus jabłkowy, herbata z wiśniami.
D. Jabłko pieczone, jogurt naturalny.
HGT.12 Pytanie 129
Organizacja żywienia i usług …
Dzienne potrzeby makroelementów dla jednej osoby przekraczają
A. 9,0 mg
B. 100,0 mg
C. 90,0 mg
D. 10,0 mg
HGT.12 Pytanie 130
Organizacja żywienia i usług …
Jaką potrawę należy przenieść z półmiska na talerz, używając płaskiego chwytu sztućców?
A. Jaja garnirowane
B. Naleśniki z dżemem
C. Knedle ze śliwkami
D. Jabłka pieczone
HGT.12 Pytanie 131
Organizacja żywienia i usług …
Pracownicy stołówki płacąc 9,00 zł za zestaw obiadowy, który w cenniku zakładowym wynosi 15,00 zł, otrzymują zniżkę w wysokości
A. 50%
B. 60%
C. 40%
D. 30%
HGT.12 Pytanie 132
Organizacja żywienia i usług …
W restauracji firma zamówiła organizację bankietu amerykańskiego dla 168 osób. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile stołów konsumenckich należy przygotować na to przyjęcie.
średnica stołów konsumenckich 8-osobowych | 140 cm |
% liczby miejsc siedzących | 75% |
A. 21 stołów konsumenckich.
B. 16 stołów konsumenckich.
C. 15 stołów konsumenckich.
D. 28 stołów konsumenckich.
HGT.12 Pytanie 133
Organizacja żywienia i usług …
Jaka jest marża gastronomiczna dla jednego zestawu obiadowego, gdy całkowity koszt wyprodukowania 50 zestawów wynosi 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w menu to 64,80 zł, łącznie z wartością podatku VAT - 4,80 zł?
A. 200%
B. 248%
C. 300%
D. 100%
HGT.12 Pytanie 134
Organizacja żywienia i usług …
Jakie monosacharydy uzyskamy poprzez hydrolizę maltozy?
A. Fruktoza-glukoza
B. Glukoza-glukoza
C. Galaktoza-fruktoza
D. Galaktoza-glukoza
HGT.12 Pytanie 135
Organizacja żywienia i usług …
Podczas organizacji przyjęcia przez gospodarza i gospodynię miejsce dla małżonki gościa honorowego powinno być zaplanowane po stronie
A. prawej gospodarza
B. prawej gospodyni
C. lewej gospodyni
D. lewej gospodarza
HGT.12 Pytanie 136
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wysokość marż gastronomicznych stosowanych dla wyszczególnionych potraw i napoju w pizzerii Trivento.
Dane o kosztach surowca i cenach gastronomicznych netto w pizzerii Trivento | ||||
Lp. | Wyszczególnienie | Koszt surowca 1 porcji [zł] | Cena gastronomiczna netto porcji [zł] | Marża gastronomiczna [%] |
1. | Pizza | 4,00 | 8,00 | ? |
2. | Sałatki | 6,00 | 15,00 | ? |
3. | Kawa | 3,00 | 9,00 | ? |
A. Pizza 50%, sałatki 100%, kawa 150%.
B. Pizza 100%, sałatki 150%, kawa 200%.
C. Pizza 200%, sałatki 150%, kawa 350%.
D. Pizza 250%, sałatki 325%, kawa 450%.
HGT.12 Pytanie 137
Organizacja żywienia i usług …
Awitaminoza określana jako "ślepota nocna" wynika z niewystarczającego przyjmowania
A. witaminy D
B. witaminy A
C. witaminy B
D. witaminy C
HGT.12 Pytanie 138
Organizacja żywienia i usług …
Organizacja regularnych szkoleń dla pracowników kuchni na temat "Wiem co jem" jest zgodna z strategią
A. dystrybucji
B. personelu
C. ceny
D. promocji
HGT.12 Pytanie 139
Organizacja żywienia i usług …
Jakie wymiary obrusu będą odpowiednie do przykrycia stołu o wymiarach 120/80 cm?
A. 180/140 cm
B. 150/110 cm
C. 150/120 cm
D. 180/150 cm
HGT.12 Pytanie 140
Organizacja żywienia i usług …
Największą zawartość błonnika pokarmowego mają
A. orzechy
B. ostrygi
C. oliwki
D. otręby
HGT.12 Pytanie 141
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
Zmiany w organizmie człowieka | |
---|---|
Nadwaga | |
Rozwój procesów miażdżycowych | |
Wzrost ryzyka nadciśnienia | |
Zawał serca |
A. nadmiaru tłuszczu.
B. niedoboru cukrów prostych.
C. niedoboru cukrów złożonych.
D. nadmiaru białka.
HGT.12 Pytanie 142
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu na 10 porcji sufletu jabłkowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na sporządzenie 45 porcji tego deseru.
Normatyw surowcowy na 10 porcji sufletu jabłkowego | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
jabłka | 500 g |
cukier kryształ | 200 g |
jaja | 6 szt. |
masło | 30 g |
cytryna | 60 g |
A. jabłka - 22,5 kg, cukier - 9 kg, jaja - 27 szt. masło - 0,135 kg, cytryna - 0,27 kg
B. jabłka - 2,25 kg, cukier - 0,9 kg, jaja - 27 szt. masło - 0,135 kg, cytryna - 0,27 kg
C. jabłka - 22,5 kg, cukier - 9 kg, jaja - 24 szt. masło - 0,12 kg, cytryna - 0,3 kg
D. jabłka - 2,25 kg, cukier - 0,9 kg, jaja - 24 szt. masło - 0,2 kg, cytryna - 0,3 kg
HGT.12 Pytanie 143
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabelach, oblicz wartość energetyczną 100 g chleba graham oraz całego zestawu śniadaniowego.
Zestaw śniadaniowy dla 1 osoby | ||
---|---|---|
Potrawa lub napój | Wielkość porcji | Wartość energetyczna |
sok z marchwi i jabłek | 200 ml | 46 kcal |
jajko na miękko | 1 szt. | 75 kcal |
chleb graham | 100 g | |
margaryna „Flora" | 10 g | 54 kcal |
herbata zielona bez cukru | 200 ml | 2 kcal |
Zawartość składników odżywczych w 100 g chleba graham | ||
białko 8 g | tłuszcze 1 g | węglowodany 50 g |
A. Chleb graham 181 kcal, cały zestaw 358 kcal
B. Chleb graham 141 kcal, cały zestaw 318 kcal
C. Chleb graham 221 kcal, cały zestaw 398 kcal
D. Chleb graham 241 kcal, cały zestaw 418 kcal
HGT.12 Pytanie 144
Organizacja żywienia i usług …
Jaką masę odpadów uzyskano podczas ręcznej obróbki wstępnej 10 kg ziemniaków, jeśli strata masy surowca wyniosła 40%?
A. 1 kg
B. 4 kg
C. 2 kg
D. 3 kg
HGT.12 Pytanie 145
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować espresso, konieczne jest użycie
A. ekspresu przelewowego
B. ekspresu ciśnieniowego
C. kawiarki
D. tygielka
HGT.12 Pytanie 146
Organizacja żywienia i usług …
Który wariant kolacji został zaplanowany w sposób niezgodny z zasadami zdrowego odżywiania?
A. Zapiekany ryż z szynką, brokułami i papryką
B. Fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
C. Kurczak pieczony z ziołami, sałata oraz pomidor, bułka grahamka
D. Makaron z twarogiem i szpinakiem
HGT.12 Pytanie 147
Organizacja żywienia i usług …
Jaką rolę pełni błonnik pokarmowy w organizmie człowieka?
A. reguluje równowagę kwasowo-zasadową
B. wpływa na prawidłowy rytm serca
C. podwyższa poziom cholesterolu we krwi
D. zwiększa ruchliwość jelit
HGT.12 Pytanie 148
Organizacja żywienia i usług …
Organizacją zajmującą się poprawą jakości odżywiania ludzi na całym świecie jest
A. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych FAO
B. Światowa Organizacja Zdrowia WHO
C. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
D. Komitet Żywienia Człowieka PAN
HGT.12 Pytanie 149
Organizacja żywienia i usług …
W lokalu gastronomicznym zauważono wzrost cen surowców. Głównymi klientami tego miejsca są stali bywalcy. Jakie kroki powinny zostać podjęte, aby zachować stałe ceny serwowanych potraw oraz zyski restauracji?
A. Poszukiwać tańszych dostawców surowców
B. Wprowadzić darmowe dodatki do zamówień powyżej 80 zł
C. Zaktualizować menu
D. Zmienić nazwę lokalu
HGT.12 Pytanie 150
Organizacja żywienia i usług …
Element dekoracyjny bielizny stołowej, który znajduje zastosowanie na stołach bufetowych, to
A. laufer
B. napperon
C. skirting
D. molton
HGT.12 Pytanie 151
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z tabeli określ, która witamina występuje w największej ilości w 100 g czarnej porzeczki.
Zawartość witamin w 100 g czarnej porzeczki | |
---|---|
Witamina A | 14,00 μg |
Witamina E | 1,00 mg |
Witamina B₁ | 0,062 mg |
Witamina B₂ | 0,032 mg |
Witamina B5 | 0,398 mg |
Witamina C | 182,60 mg |
A. Kwas askorbinowy.
B. Retinol.
C. Tokoferol.
D. Kwas pantotenowy.
HGT.12 Pytanie 152
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 45 porcji pieczeni wieprzowej.
Normatyw surowcowy pieczeni wieprzowej na 10 porcji | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość surowca |
Szynka wieprzowa b/k | 1 400 g |
Olej | 80 ml |
Cebula | 100 g |
Mąka pszenna | 50 g |
A. Szynka wieprzowa 1 400 g, olej 80 ml, cebula 100 g, mąka pszenna 50 g.
B. Szynka wieprzowa 14 000 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g.
C. Szynka wieprzowa 6 300 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g.
D. Szynka wieprzowa 63 000 g, olej 3600 ml, cebula 4 000 g, mąka pszenna 2 250 g.
HGT.12 Pytanie 153
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?
A. 183,0 kcal
B. 356,0 kcal
C. 238,0 kcal
D. 178,0 kcal
HGT.12 Pytanie 154
Organizacja żywienia i usług …
Kiedy lokal gastronomiczny organizuje konferencję dla przedstawicieli branży gastronomicznej, to wykorzystuje
A. sprzedaż osobistą
B. public relations
C. promocję sprzedaży
D. promocję bezpośrednią
HGT.12 Pytanie 155
Organizacja żywienia i usług …
W diecie laktowegetariańskiej uwzględnia się owoce, warzywa oraz
A. ryby
B. jaja
C. nabiał
D. drób
HGT.12 Pytanie 156
Organizacja żywienia i usług …
Podczas realizacji usługi bankietowej najważniejsze jest zapewnienie
A. rozrywek dla gości
B. muzyki na żywo
C. odpowiedniej organizacji i koordynacji
D. dekoracji sali
HGT.12 Pytanie 157
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę netto zapłaci się za gastronomiczny obiad uroczysty dla jednej osoby, jeśli całkowity koszt przygotowania posiłku dla 15 osób wyniósł 240,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną równą 150%?
A. 40,00 zł
B. 75,00 zł
C. 56,00 zł
D. 31,00 zł
HGT.12 Pytanie 158
Organizacja żywienia i usług …
Jaki instrument jest używany do pomiaru ciśnienia pary w kotle warzelnym?
A. Manometr
B. Pirometr
C. Termometr
D. Higrometr
HGT.12 Pytanie 159
Organizacja żywienia i usług …
Jak długo maksymalnie można przechowywać potrawy w stanie zamrożonym w systemie "cook-freeze"?
A. 3 miesiące
B. 72 godziny
C. 5 dni
D. 21 dni
HGT.12 Pytanie 160
Organizacja żywienia i usług …
Po lewej stronie przy stoliku znajduje się gość, a co robi kelner?
A. przekazuje kartę menu
B. nalewa zupę z wazy
C. serwuje porcjowaną potrawę
D. napełnia filiżankę kawą