Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 201
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami niedoboru

Zmiany w organizmie człowieka
– spadek masy ciała kosztem masy mięśniowej,
– spadek odporności organizmu,
– obrzęki nóg, wodobrzusze,
– starczy wygląd twarzy.

A. biotyny.
B. glukozy.
C. wapnia.
D. białka.
HGT.12 Pytanie 202
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów koncentratu pomidorowego trzeba przygotować, aby zastąpić 4 kg pomidorów, jeśli 60 g koncentratu odpowiada 100 g pomidorów?

A. 2,40 kg
B. 1,50 kg
C. 4,00 kg
D. 6,00 kg
HGT.12 Pytanie 203
Organizacja żywienia i usług …

Przy tworzeniu menu, makaron można zastąpić

A. rybą
B. serem
C. kaszą
D. mlekiem
HGT.12 Pytanie 204
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając ze wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla kobiety w wieku 20 lat i masie ciała 55 kg.

Wzory Schofielda do obliczania PPM zależnie od płci i wieku
Chłopcy/mężczyźniDziewczęta/kobiety
Wiek (lata)PPM (kcal/dobę)Wiek (lata)PPM (kcal/dobę)
<3(59,512 x W ) – 30,4<3(58,317 x W ) – 31,1
3-10(22,706 x W ) + 504,33-10(20,315 x W ) + 485,9
11-18(17,686 x W ) + 658,211-18(13,384 x W ) + 692,6
19-30(15,057 x W ) + 692,219-30(14,818 x W ) + 486,6
31-60(11,472 x W ) + 873,131-60(8,126 x W ) + 845,6
>60(11,711 x W ) + 587,7>60(9,082 x W ) + 658,5
W – masa ciała [kg]

A. 1428,72 kcal
B. 1603,23 kcal
C. 1520,34 kcal
D. 1301,59 kcal
HGT.12 Pytanie 205
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz kwotę wynagrodzenia netto za obsługę 200 gości na weselu, które odbędzie się od godziny 18:00 do 24:00, jeżeli jeden kelner obsługuje 10 gości, a stawka netto za godzinę pracy kelnera wynosi 10 zł.

A. 120,00 zł
B. 1 500,00 zł
C. 1 200,00 zł
D. 90,00 zł
HGT.12 Pytanie 206
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile kilogramów truskawek potrzeba do wykonania deserów zaplanowanych w barze mlecznym.

Plan produkcji deserów w barze mlecznym
DeserIlość truskawek potrzebna
do wykonania 1 porcji deseru
Ilość porcji deseru
kisiel truskawkowy50 g20 porcji
omlet z truskawkami80 g50 porcji
galaretka z truskawkami50 g30 porcji
truskawki z bitą śmietaną100 g40 porcji

A. 8,0 kg
B. 11,0 kg
C. 7,5 kg
D. 10,5 kg
HGT.12 Pytanie 207
Organizacja żywienia i usług …

Z prawej strony gościa znajduje się kelner

A. serwuje zupę z wazy
B. przedstawia danie na półmisku
C. wlewa kawę do filiżanki
D. układa talerzyk na pieczywo
HGT.12 Pytanie 208
Organizacja żywienia i usług …

Jeżeli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka oraz 4 g tłuszczu, to jaka będzie wartość energetyczna 300 g deseru?

A. 168 kcal
B. 126 kcal
C. 84 kcal
D. 42 kcal
HGT.12 Pytanie 209
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.

Rozkład energii z całodziennej racji pokarmowej na 4 posiłki dziennie
I śniadanie25-30%
II śniadanie5-10%
obiad35-40%
kolacja25-30%

A. 1 950-1 800 kcal
B. 2 142-2 250 kcal
C. 750-900 kcal
D. 1 050-1 200 kcal
HGT.12 Pytanie 210
Organizacja żywienia i usług …

W jakim systemie samoobsługowym konsumenci mogą obsługiwać się przy barze?

A. W systemie szwedzkim
B. W systemie francuskim
C. W systemie polskim
D. W systemie czeskim
HGT.12 Pytanie 211
Organizacja żywienia i usług …

Użycie stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego do serwowania potraw jest praktykowane w trakcie obsługi klientów w ramach serwisu

A. rosyjskiej
B. francuskiej
C. niemieckiej
D. angielskiej
HGT.12 Pytanie 212
Organizacja żywienia i usług …

Który z poniższych składników odżywczych można uznać za antyodżywczy?

A. laktoza
B. kwas szczawiowy
C. karoten
D. kwas linolowy
HGT.12 Pytanie 213
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z tabeli oblicz, ile fasoli szparagowej i bułki tartej należy przygotować do sporządzenia 38 porcji fasoli szparagowej z wody.

Normatyw surowcowy na 2 porcje fasoli szparagowej
Nazwa surowcaJ.m.Ilość
Fasola szparagowag650
Bułka tartag20
Masłog50
Sóldo smaku

A. Fasola 12,38 kg, bułka 3,80 kg
B. Fasola 24,70 kg, bułka 7,60 kg
C. Fasola 12,35 kg, bułka 0,38 kg
D. Fasola 24,70 kg, bułka 0,76 kg
HGT.12 Pytanie 214
Organizacja żywienia i usług …

Jak obliczyć wartość gastronomiczną brutto butelki szampana, jeśli jej cena zakupu wynosi 40,00 zł, marża gastronomiczna to 50%, a stawka podatku VAT wynosi 23%?

A. 61,50 zł
B. 98,40 zł
C. 113,00 zł
D. 73,80 zł
HGT.12 Pytanie 215
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim

Zmiany w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. niedoboru cukrów złożonych.
B. nadmiaru białka.
C. nadmiaru tłuszczu.
D. niedoboru cukrów prostych.
HGT.12 Pytanie 216
Organizacja żywienia i usług …

Zmiany w organizmie człowieka przedstawione w tabeli są objawami głównie
Zmiany zachodzące w organizmie człowieka
Niedokrwistość
Obniżenie sprawności fizycznej
Pogorszenie koncentracji

A. niedoboru potasu.
B. nadmiaru cynku.
C. niedoboru żelaza.
D. nadmiaru miedzi.
HGT.12 Pytanie 217
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.

Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego
Składnik odżywczyZawartość składnika odżywczego
w 100 g kotleta mielonego
białko13 g
tłuszcz21 g
węglowodany12 g

A. 289 kcal
B. 46 kcal
C. 240 kcal
D. 184 kcal
HGT.12 Pytanie 218
Organizacja żywienia i usług …

Ile grama mąki należy zastosować do zagęszczenia jednej porcji zupy grzybowej, skoro do przygotowania 300 porcji wymaga się 0,9 kg mąki?

A. 3,0 g
B. 30,0 g
C. 90,0 g
D. 9,0 g
HGT.12 Pytanie 219
Organizacja żywienia i usług …

Aby serwować jajka garnirowane z półmiska na talerz klienta, należy używać serwisu

A. angielskiego
B. francuskiego
C. rosyjskiego
D. niemieckiego
HGT.12 Pytanie 220
Organizacja żywienia i usług …

Który z posiłków w ciągu dnia powinien zapewniać największą ilość energii?

A. I śniadanie
B. Obiad
C. II śniadanie
D. Kolacja
HGT.12 Pytanie 221
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów mięsa bez kości powinno się przygotować, aby zastąpić 30 jaj, skoro według tabeli zamienności 80 g mięsa bez kości odpowiada 100 g (2 szt.) jaj?

A. 8,0 kg
B. 2,4 kg
C. 1,2 kg
D. 0,8 kg
HGT.12 Pytanie 222
Organizacja żywienia i usług …

Kto odpowiada za kontrolowanie sanitarnych aspektów produkcji żywności?

A. Federacja Polskich Banków Żywności
B. Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
C. Światowa Organizacja Zdrowia
D. Instytut Żywności i Żywienia
HGT.12 Pytanie 223
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów błonnika pokarmowego znajduje się w jednej porcji 0,3 kg zupy fasolowej, jeśli 100 gramów zupy dostarcza 2,4 grama tego składnika?

A. 12,7 g
B. 7,2 g
C. 17,2 g
D. 0,7 g
HGT.12 Pytanie 224
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt spożywczy zapewni ludzkiemu organizmowi największą ilość fruktozy?

A. Orzechy włoskie
B. Jabłko
C. Mąka pszenna
D. Miód
HGT.12 Pytanie 225
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę zapłaci zleceniodawca za obsługę 50 gości na przyjęciu urodzinowym, które odbędzie się w godzinach od 1700 do 2100, jeśli cena brutto za usługi kelnerskie wynosi 30,00 zł za godzinę dla 1 kelnera obsługującego 10 osób?

A. 120,00 zł
B. 150,00 zł
C. 750,00 zł
D. 600,00 zł
HGT.12 Pytanie 226
Organizacja żywienia i usług …

Jakie przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących oraz bufetów?

A. Przyjęcie koktajlowe
B. Bankiet angielski
C. Bankiet amerykański
D. Przyjęcie bufetowe
HGT.12 Pytanie 227
Organizacja żywienia i usług …

Jaki jadłospis na obiad został przygotowany według zasad prawidłowego żywienia?

A. Zupa krem z marchewki, potrawka z kurczaka, ryż sypki, sałata z jogurtem, kompot jabłkowy
B. Zupa krem z marchewki, naleśniki z dżemem brzoskwiniowym oraz bita śmietana, woda mineralna
C. Rosół z kołdunami, pierogi z mięsem, surówka z selera, kompot truskawkowy
D. Rosół z makaronem, gulasz wołowy, kluski kładzione, buraki posypane, woda mineralna
HGT.12 Pytanie 228
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną ma 100 g kabanosów, w których znajduje się 30,9 g białka oraz 16,0 g tłuszczu?

A. 267,6 kcal
B. 146,9 kcal
C. 187,6 kcal
D. 422,1 kcal
HGT.12 Pytanie 229
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka?

A. 60 mg
B. 110 mg
C. 30 mg
D. 10 mg
HGT.12 Pytanie 230
Organizacja żywienia i usług …

W restauracji zasada FIFO (first in, first out) jest stosowana

A. do zbierania zastawy stołowej po posiłkach ze stołów w sali konsumenckiej
B. do wydawania surowców i półproduktów z magazynów
C. do oceny czystości elementów zastawy stołowej w zmywalni
D. do organizowania etapów produkcji potraw w kuchni
HGT.12 Pytanie 231
Organizacja żywienia i usług …

W kieliszku przedstawionym na ilustracji należy podać

Ilustracja do pytania 31
A. koniak.
B. wermut.
C. wino musujące.
D. wodę mineralną.
HGT.12 Pytanie 232
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko, na poziomie EAR dla 19-letniego mężczyzny o masie ciała 65 kg.

Zapotrzebowanie na białko krajowej racji pokarmowej (g/kg/dobę)
Grupa/
lata
Masa ciała
(kg)
Zalecane spożycie
(RDA)
Średnie zapotrzebowanie
(EAR)
Chłopcy 16 - 18670,950,81
Mężczyźni ≥ 1950 - 900,900,73

A. 61,75 g
B. 52,65 g
C. 58,50 g
D. 47,45 g
HGT.12 Pytanie 233
Organizacja żywienia i usług …

Jakie jest maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, która potrzebuje 2 400 kcal energii, przy założeniu, że węglowodany powinny stanowić 45 – 65% całkowitej energii?

A. 270 g
B. 1 560 g
C. 390 g
D. 1 080 g
HGT.12 Pytanie 234
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę zapłaci stały klient za jeden zestaw śniadaniowy, którego cena wynosi 10,00 zł, posiadając 10% zniżki?

A. 10,00 zł
B. 1,00 zł
C. 9,00 zł
D. 11,00 zł
HGT.12 Pytanie 235
Organizacja żywienia i usług …

W skład jakiego systemu wchodzi metoda FIFO stosowana w gastronomii?

A. Zarządzanie zapasami
B. Układanie menu
C. Planowanie imprez
D. Obsługa klienta
HGT.12 Pytanie 236
Organizacja żywienia i usług …

Który z podanych produktów wpływa alkalizująco na pH płynów ustrojowych człowieka?

A. Warzywa.
B. Chleb.
C. Jaja.
D. Rybki.
HGT.12 Pytanie 237
Organizacja żywienia i usług …

Przezroczysty bilans energetyczny w ciele ludzkim utrzymujący się przez dłuższy czas prowadzi do

A. redukcji masy ciała
B. problemów ze wzrokiem
C. spowolnienia wzrostu
D. przyrostu masy ciała
HGT.12 Pytanie 238
Organizacja żywienia i usług …

Jaka będzie cena netto za 1 porcję zupy krem z groszkiem ptysiowym, jeśli koszt przygotowania 10 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym wynosi 24,00 zł, a zakład stosuje marżę 200%?

A. 7,20 zł
B. 4,80 zł
C. 9,60 zł
D. 2,40 zł
HGT.12 Pytanie 239
Organizacja żywienia i usług …

Główną usługą oferowaną przez lokale gastronomiczne jest

A. przygotowanie menu imprez
B. sporządzanie potraw i napojów
C. sprzedaż potraw i napojów na wynos
D. organizowanie imprez i bankietów poza lokalem
HGT.12 Pytanie 240
Organizacja żywienia i usług …

Czym zajmuje się Instytut Żywności i Żywienia?

A. badanie składu oraz wartości odżywczej żywności
B. nadzorowanie zawartości soli w posiłkach serwowanych przez szkolne stołówki
C. monitorowanie warunków sanitarnych w procesie produkcji żywności
D. analizowanie mikrobiologiczne próbek dań pobranych w placówkach żywienia zbiorowego