Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami niedoboru
Zmiany w organizmie człowieka |
---|
– spadek masy ciała kosztem masy mięśniowej, – spadek odporności organizmu, – obrzęki nóg, wodobrzusze, – starczy wygląd twarzy. |
Zmiany w organizmie człowieka |
---|
– spadek masy ciała kosztem masy mięśniowej, – spadek odporności organizmu, – obrzęki nóg, wodobrzusze, – starczy wygląd twarzy. |
Wzory Schofielda do obliczania PPM zależnie od płci i wieku | |||
---|---|---|---|
Chłopcy/mężczyźni | Dziewczęta/kobiety | ||
Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) | Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) |
<3 | (59,512 x W ) – 30,4 | <3 | (58,317 x W ) – 31,1 |
3-10 | (22,706 x W ) + 504,3 | 3-10 | (20,315 x W ) + 485,9 |
11-18 | (17,686 x W ) + 658,2 | 11-18 | (13,384 x W ) + 692,6 |
19-30 | (15,057 x W ) + 692,2 | 19-30 | (14,818 x W ) + 486,6 |
31-60 | (11,472 x W ) + 873,1 | 31-60 | (8,126 x W ) + 845,6 |
>60 | (11,711 x W ) + 587,7 | >60 | (9,082 x W ) + 658,5 |
W – masa ciała [kg] |
Plan produkcji deserów w barze mlecznym | ||
---|---|---|
Deser | Ilość truskawek potrzebna do wykonania 1 porcji deseru | Ilość porcji deseru |
kisiel truskawkowy | 50 g | 20 porcji |
omlet z truskawkami | 80 g | 50 porcji |
galaretka z truskawkami | 50 g | 30 porcji |
truskawki z bitą śmietaną | 100 g | 40 porcji |
Rozkład energii z całodziennej racji pokarmowej na 4 posiłki dziennie | |
---|---|
I śniadanie | 25-30% |
II śniadanie | 5-10% |
obiad | 35-40% |
kolacja | 25-30% |
Normatyw surowcowy na 2 porcje fasoli szparagowej | ||
---|---|---|
Nazwa surowca | J.m. | Ilość |
Fasola szparagowa | g | 650 |
Bułka tarta | g | 20 |
Masło | g | 50 |
Sól | do smaku |
Zmiany w organizmie człowieka |
---|
Nadwaga Rozwój procesów miażdżycowych Wzrost ryzyka nadciśnienia Zawał serca |
|
Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | |
---|---|
Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego |
białko | 13 g |
tłuszcz | 21 g |
węglowodany | 12 g |
Zapotrzebowanie na białko krajowej racji pokarmowej (g/kg/dobę) | |||
---|---|---|---|
Grupa/ lata | Masa ciała (kg) | Zalecane spożycie (RDA) | Średnie zapotrzebowanie (EAR) |
Chłopcy 16 - 18 | 67 | 0,95 | 0,81 |
Mężczyźni ≥ 19 | 50 - 90 | 0,90 | 0,73 |