Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 281
Organizacja żywienia i usług …
A. 0,53 kg
B. 6,75 kg
C. 5,30 kg
D. 0,76 kg
HGT.12 Pytanie 282
Organizacja żywienia i usług …
Właściciel lokalu gastronomicznego, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
A. dystrybucji bezpośredniej
B. sprzedaży osobistej
C. promocji sprzedaży
D. reklamy prasowej
HGT.12 Pytanie 283
Organizacja żywienia i usług …
Jakie przyjęcie wymaga nakrycia stołów konsumpcyjnych bielizną i naczyniami stołowymi?
A. Uroczysty obiad
B. Przyjęcie typu stół angielski
C. Przyjęcie koktajlowe
D. Lampka wina
HGT.12 Pytanie 284
Organizacja żywienia i usług …
Ile miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 62,5 g miodu
B. 16 g miodu
C. 25 g miodu
D. 50 g miodu
HGT.12 Pytanie 285
Organizacja żywienia i usług …
Podczas tworzenia jadłospisów mleko można zastąpić
A. serem
B. wieprzowiną
C. drobiem
D. rybami
HGT.12 Pytanie 286
Organizacja żywienia i usług …
Zatrudnieni w stołówce, płacąc 10,00 zł za obiad, którego cena w cenniku zakładu wynosi 12,50 zł, korzystają z zniżki w wysokości
A. 25%
B. 15%
C. 10%
D. 20%
HGT.12 Pytanie 287
Organizacja żywienia i usług …
W diecie dla osób starszych nie powinno się uwzględniać
A. jogurtu naturalnego
B. zupy pieczarkowej
C. pulpetów z wołowiny
D. margaryny w wersji miękkiej
HGT.12 Pytanie 288
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu, jeśli koszt składników potrzebnych do przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?
A. 14,00 zł
B. 20,50 zł
C. 6,50 zł
D. 10,00 zł
HGT.12 Pytanie 289
Organizacja żywienia i usług …
Stół o wymiarach 140 cm x 140 cm powinien być przykryty obrusem
A. okrągłym o średnicy 0 125 cm
B. prostokątnym o wymiarach 60 cm x 90 cm
C. okrągłym o średnicy 0 90 cm
D. prostokątnym o wymiarach 120 cm x 90 cm
HGT.12 Pytanie 290
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów koncentratu pomidorowego trzeba przygotować, aby zastąpić 4 kg pomidorów, jeśli 60 g koncentratu odpowiada 100 g pomidorów?
A. 4,00 kg
B. 1,50 kg
C. 2,40 kg
D. 6,00 kg
HGT.12 Pytanie 291
Organizacja żywienia i usług …
Do przygotowania jednej porcji sufletu jabłkowego potrzebne jest 135 g pieczonych, przetartych jabłek. Ile jabłek należy wykorzystać do sporządzenia 80 porcji deseru, biorąc pod uwagę, że odpady wynoszą 10%?
A. 1,20 kg
B. 1,08 kg
C. 10,80 kg
D. 12,00 kg
HGT.12 Pytanie 292
Organizacja żywienia i usług …
W menu restauracji dla osób na diecie lekkostrawnej powinna znaleźć się zupa
A. barszcz ukraiński
B. pomidorowa czysta
C. kapuśniak
D. grzybowa z łazankami
HGT.12 Pytanie 293
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wapnia dostarczy organizmowi 1 porcja dipu serowego.
Dip serowy | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa surowca | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość wapnia w 100 g produktu [mg] |
1. | Ser pleśniowy | 100 | 96 |
2. | Ser twarogowy | 150 | 600 |
3. | Jogurt naturalny | 50 | 170 |
4. | Sól, pieprz, papryka | do smaku |
A. 781 mg
B. 1 166 mg
C. 1 081 mg
D. 866 mg
HGT.12 Pytanie 294
Organizacja żywienia i usług …
Jakie z wymienionych artykułów spożywczych stanowią najlepsze źródło białka pełnowartościowego?
A. Mięso i fasolka
B. Mięso i mleko
C. Jaja oraz soja
D. Mleko oraz ryż
HGT.12 Pytanie 295
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość netto ceny gastronomicznej uroczystej kolacji dla jednej osoby, jeśli całkowity wydatek na przygotowanie posiłku dla 20 osób wyniósł 1 000,00 zł, a firma stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 100%?
A. 25,00 zł
B. 50,00 zł
C. 200,00 zł
D. 100,00 zł
HGT.12 Pytanie 296
Organizacja żywienia i usług …
Kelner korzystając z francuskiej obsługi gości powinien
A. ustawić przy stole gościa wózek kelnerski i flambirować danie
B. umieścić na stole półmiski z potrawami, patery z ciastami oraz dzbanki z napojami
C. wręczyć gościowi talerz z porcjowaną potrawą
D. na talerz gościa nałożyć porcję potrawy z półmiska
HGT.12 Pytanie 297
Organizacja żywienia i usług …
Aby obsłużyć przyjęcie rodzinne serwisem rosyjskim, należy przydzielić kelnerów do serwowania gościom
A. dań gorących z dodatkami
B. przystawek zimnych z półmiska
C. napojów niegazowanych
D. przystawek zimnych na talerzach
HGT.12 Pytanie 298
Organizacja żywienia i usług …
Zbyt duże spożycie soli może prowadzić do
A. próchnicy i osteoporozy
B. nadciśnienia tętniczego oraz osteoporozy
C. nadciśnienia tętniczego i dysfunkcji nerek
D. próchnicy i problemów z nerkami
HGT.12 Pytanie 299
Organizacja żywienia i usług …
O ile kcal zwiększy się wartość energetyczna naparu z herbaty, gdy dodamy 2 łyżeczki cukru, przy masie 1 łyżeczki wynoszącej 5 g?
A. O 40 kcal
B. O 50 kcal
C. O 20 kcal
D. O 90 kcal
HGT.12 Pytanie 300
Organizacja żywienia i usług …
Na płaskim talerzu o średnicy 21 cm powinno się serwować
A. deser.
B. masło.
C. grzanki.
D. chleb.
HGT.12 Pytanie 301
Organizacja żywienia i usług …
Jeżeli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka oraz 4 g tłuszczu, to jaka będzie wartość energetyczna 300 g deseru?
A. 126 kcal
B. 168 kcal
C. 84 kcal
D. 42 kcal
HGT.12 Pytanie 302
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?
A. 183,0 kcal
B. 238,0 kcal
C. 178,0 kcal
D. 356,0 kcal
HGT.12 Pytanie 303
Organizacja żywienia i usług …
Podając zupę z wazy do głębokich talerzy umieszczonych przed gośćmi, kelner wykorzystuje serwis
A. angielski
B. francuski
C. rosyjski
D. niemiecki
HGT.12 Pytanie 304
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kuchnię powinno się uwzględnić przy serwowaniu zapiekanej zupy cebulowej w porcjach indywidualnych?
A. Francuska
B. Rosyjska
C. Angielska
D. Niemiecka
HGT.12 Pytanie 305
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest zalecane ograniczenie dziennej ilości cholesterolu jako działania profilaktycznego w chorobach układu krążenia?
A. 400 mg
B. 450 mg
C. 350 mg
D. 300 mg
HGT.12 Pytanie 306
Organizacja żywienia i usług …
Jakie miejsce gastronomiczne uznaje się za typ zamknięty?
A. pizzeria
B. bar szybkiej obsługi
C. kawiarnia
D. stołówka szkolna
HGT.12 Pytanie 307
Organizacja żywienia i usług …
Ile wynosi wartość energetyczna 200 g potrawy z 100 g papryki nadziewanej mięsem, która zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu oraz 14 g węglowodanów?
A. 324 kcal
B. 300 kcal
C. 162 kcal
D. 100 kcal
HGT.12 Pytanie 308
Organizacja żywienia i usług …
Jak nazywa się zakład gastronomiczny o charakterze żywieniowym?
A. piwiarnia
B. jadłodajnia
C. kawiarnia
D. cukiernia
HGT.12 Pytanie 309
Organizacja żywienia i usług …
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
A. Witariańskiej
B. Laktoowowegetariańskiej
C. Frutariańskiej
D. Laktowegetariańskiej
HGT.12 Pytanie 310
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość błonnika dostarczy 300 g zupy cebulowej, jeśli 100 g tej zupy zawiera 0,4 g błonnika?
A. 0,12 g
B. 0,75 g
C. 1,20 g
D. 7,50 g
HGT.12 Pytanie 311
Organizacja żywienia i usług …
Semiwegetarianizm to styl żywienia, który eliminuje z diety
A. mięso czerwone
B. ryby hodowlane
C. miód pszczeli
D. jaja kurze
HGT.12 Pytanie 312
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli w 100 g zupy z zielonego groszku znajduje się 3,10 g błonnika, to ile błonnika będzie miała porcja tej zupy ważąca 250 g?
A. 77,50 g błonnika
B. 3,10 g błonnika
C. 31,10 g błonnika
D. 7,75 g błonnika
HGT.12 Pytanie 313
Organizacja żywienia i usług …
W trakcie przyjmowania reklamacji od gościa, kelner nie powinien
A. uważnie wysłuchać i powtórzyć treść skargi
B. przerywać składania skargi, ponieważ gość nie ma racji
C. proponować metody naprawy zaistniałych problemów
D. przepraszać za powstałe problemy
HGT.12 Pytanie 314
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest główne zadanie barmanów podczas imprezy okolicznościowej?
A. Przygotowywanie potraw
B. Przygotowywanie i serwowanie napojów alkoholowych i bezalkoholowych
C. Obsługa gości przy stolikach
D. Dekorowanie sali
HGT.12 Pytanie 315
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii usług dodatkowych oferowanych w lokalach gastronomicznych można zaliczyć
A. sprzedaż dań i napojów w lokalu
B. przygotowywanie potraw i napojów
C. organizację wydarzeń rozrywkowych
D. obsługę cateringową
HGT.12 Pytanie 316
Organizacja żywienia i usług …
W strategii działań public relations, w celu kształtowania wizerunku pizzerii, trzeba uwzględnić
A. zmianę wystroju wnętrza lokalu
B. wprowadzenie rabatów dla stałych klientów
C. zorganizowanie dni kuchni włoskiej
D. wyposażenie obiektu w nowoczesny piec
HGT.12 Pytanie 317
Organizacja żywienia i usług …
W diecie niemowląt oraz małych dzieci stosuje się artykuły spożywcze klasyfikowane jako żywność
A. genetycznie zmodyfikowanej
B. funkcjonalnej
C. wygodnej
D. specjalnego przeznaczenia
HGT.12 Pytanie 318
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.
Rozkład energii z całodziennej racji pokarmowej na 4 posiłki dziennie | |
---|---|
I śniadanie | 25-30% |
II śniadanie | 5-10% |
obiad | 35-40% |
kolacja | 25-30% |
A. 750-900 kcal
B. 1 950-1 800 kcal
C. 2 142-2 250 kcal
D. 1 050-1 200 kcal
HGT.12 Pytanie 319
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość brutto kanapki w gastronomii, gdy koszt surowców wynosi 1,50 zł, marża wynosi 200% a stawka VAT to 8%?
A. 6,48 zł
B. 4,86 zł
C. 3,24 zł
D. 5,70 zł
HGT.12 Pytanie 320
Organizacja żywienia i usług …
W skład jakiego systemu wchodzi metoda FIFO stosowana w gastronomii?
A. Układanie menu
B. Planowanie imprez
C. Zarządzanie zapasami
D. Obsługa klienta