Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 321
Organizacja żywienia i usług …

W jakiej sekwencji powinny być uporządkowane wina w karcie win?

A. Białe, różowe, czerwone, deserowe
B. Białe, czerwone, różowe, deserowe
C. Czerwone, białe, różowe, deserowe
D. Czerwone, różowe, białe, deserowe
HGT.12 Pytanie 322
Organizacja żywienia i usług …

Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o

Tabela wartości wskaźników BMI
Niedowaga<18
Norma18,5÷24,9
Nadwaga25÷29,9
Otyłość I i II stopnia30÷40
Otyłość III stopnia>40

A. otyłości dużej.
B. niedowadze.
C. otyłości umiarkowanej.
D. nadwadze.
HGT.12 Pytanie 323
Organizacja żywienia i usług …

Jakie działania public relations podejmuje lokalna restauracja?

A. zamontowanie nowego szyldu przy wejściu do lokalu
B. finansowanie paczek świątecznych dla dzieci z domu dziecka
C. publikacja informacji o nowym wystroju wnętrza w mediach
D. wprowadzenie oferty potraw na wynos do sprzedaży
HGT.12 Pytanie 324
Organizacja żywienia i usług …

Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi

A. propagowanie racjonalnego żywienia
B. ochrona praw konsumentów
C. nadzorowanie stanu placówek żywieniowych
D. nadzorowanie produktów spożywczych, które są w obrocie handlowym
HGT.12 Pytanie 325
Organizacja żywienia i usług …

Jaki z podanych produktów ma działanie alkalizujące na pH płynów ustrojowych człowieka?

A. Ser gouda
B. Sałata liściasta
C. Płatki zbożowe
D. Szynka wędzona
HGT.12 Pytanie 326
Organizacja żywienia i usług …

Skąd pochodzi kolagen?

A. owoce i makarony
B. ryż oraz warzywa
C. produkty mleczne oraz sery
D. mięso i ryby
HGT.12 Pytanie 327
Organizacja żywienia i usług …

Kwestie żywienia ludzi na całym świecie są przedmiotem badań.

A. FAO
B. PHZ
C. WHO
D. IŻiŻ
HGT.12 Pytanie 328
Organizacja żywienia i usług …

Podczas organizacji przyjęcia przez gospodarza i gospodynię miejsce dla małżonki gościa honorowego powinno być zaplanowane po stronie

A. prawej gospodarza
B. lewej gospodarza
C. prawej gospodyni
D. lewej gospodyni
HGT.12 Pytanie 329
Organizacja żywienia i usług …

Nadmiar cholesterolu w diecie prowadzi do

A. predyspozycji do owrzodzeń.
B. wzrostu ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej - miażdżycy.
C. nadmiernego obciążenia nerek i wątroby.
D. zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
HGT.12 Pytanie 330
Organizacja żywienia i usług …

Karta dań, która została stworzona w restauracji na urodziny 6-latka, powinna być umieszczona w menü

A. dużej
B. standardowej
C. specjalnej
D. okolicznościowej
HGT.12 Pytanie 331
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw należy zaplanować na podwieczorek dla osoby ciężko pracującej fizycznie jako uzupełnienie jadłospisu przedstawionego w tabeli?

Śniadanie IOmlet z szynką i groszkiem zielonym, chleb razowy, masło, dżem wiśniowy, kawa z mlekiem
Śniadanie IIPasta z twarogu i makreli, ogórek kiszony, bułka pszenna, masło, sok wieloowocowy
ObiadKrupnik jęczmienny, pieczeń z karkówki, ziemniaki z wody, kapusta zasmażana
Podwieczorek?
KolacjaSałatka drobiowa z ryżem i papryką, bagietka, masło, herbata

A. Surówka z jabłek, koktajl malinowy.
B. Racuchy z jabłkami, kakao na mleku.
C. Mus jabłkowy, herbata z wiśniami.
D. Jabłko pieczone, jogurt naturalny.
HGT.12 Pytanie 332
Organizacja żywienia i usług …

W technologii produkcji marchwi zasmażanej, po pobraniu surowców z magazynu, jakim etapem jest następny?

A. obróbka cieplna
B. obróbka wstępna brudna
C. obróbka wykończeniowa
D. obróbka wstępna czysta
HGT.12 Pytanie 333
Organizacja żywienia i usług …

W przypadku gdy restauracja otrzymała zlecenie na zorganizowanie "garden party", jakie miejsce będzie najbardziej stosowne do przeprowadzenia tego typu wydarzenia?

A. sala bankietowa z aranżacją wiejskiego ogrodu
B. ogród wiejski zleceniodawcy
C. taras restauracji z widokiem na ogród
D. sala restauracyjna z widokiem na ogród
HGT.12 Pytanie 334
Organizacja żywienia i usług …

Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?

A. Dieta makrobiotyczna
B. Dieta optymalna
C. Dieta frutariańska
D. Dieta Dukana
HGT.12 Pytanie 335
Organizacja żywienia i usług …

Serwis angielski do serwowania dań można zastosować podczas przyjęcia rodzaju

A. aperitif
B. koktajlowego
C. zasiadanego
D. lampka wina
HGT.12 Pytanie 336
Organizacja żywienia i usług …

Zwiększone obciążenie nerek oraz wątroby u człowieka powoduje nadmierne przyjmowanie

A. składników mineralnych
B. wody
C. białek
D. węglowodanów
HGT.12 Pytanie 337
Organizacja żywienia i usług …

Obiad, który składa się z barszczu ukraińskiego, ziemniaków, sałaty ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, powinien być zgodny z zasadami racjonalnego żywienia i wymaga dodatkowego uzupełnienia

A. sosem pomidorowym
B. pierogami z mięsem
C. sałatką z buraków
D. serem panierowanym
HGT.12 Pytanie 338
Organizacja żywienia i usług …

Stek o wadze 100 g zawiera 20 g białka oraz zapewnia 215 kcal energii. Oblicz ilość tłuszczu w jednej porcji tej potrawy.

A. 25 g
B. 5 g
C. 15 g
D. 10 g
HGT.12 Pytanie 339
Organizacja żywienia i usług …

Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?

A. smażalnia
B. jadłodajnia
C. pijalnia
D. piwiarnia
HGT.12 Pytanie 340
Organizacja żywienia i usług …

Plany żywieniowe składające się z 3 dań są przeznaczone dla

A. kobiet w ciąży
B. uczniów szkół średnich
C. osób dorosłych z niskim poziomem aktywności fizycznej
D. dzieci w wieku 1 - 3 lat
HGT.12 Pytanie 341
Organizacja żywienia i usług …

Blokowe diagramy najczęściej wykorzystuje się do wizualizacji

A. efektywności pracy
B. wydatków na produkcję
C. produkcji potraw
D. obliczania cen
HGT.12 Pytanie 342
Organizacja żywienia i usług …

Długotrwały niedobór tiaminy w organizmie człowieka sprzyja wystąpieniu

A. niedokrwistości
B. pelagry
C. beri-beri
D. szkorbutu
HGT.12 Pytanie 343
Organizacja żywienia i usług …

Jaka kwota będzie do zapłacenia przez grupę 40 studentów za obiadokolację, jeśli cena jednego zestawu wynosi 20,00 zł, a grupy zorganizowane otrzymują rabat w wysokości 10%?

A. 880,00 zł
B. 800,00 zł
C. 400,00 zł
D. 720,00 zł
HGT.12 Pytanie 344
Organizacja żywienia i usług …

Do kategorii lokali gastronomicznych uzupełniającego rodzaju zalicza się

A. frytownia
B. piwiarnia
C. kawiarnia
D. stołówka
HGT.12 Pytanie 345
Organizacja żywienia i usług …

Czy nadmierna konsumpcja białek prowadzi do

A. obniżenia odporności.
B. kwasicy metabolicznej.
C. przeciążenia nerek.
D. przeciążenia wątroby.
HGT.12 Pytanie 346
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się zamierzonym zmniejszeniem masy ciała oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu, to

A. niedokrwistość
B. anoreksja
C. choroba trzewna
D. bulimia
HGT.12 Pytanie 347
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli objawy są spowodowane niedoborem w diecie

Wybrane objawy niedoboru
  • szybkie męczenie się
  • spadek odporności organizmu
  • rozpulchnione i krwawiące dziąsła
  • skłonność do występowania siniaków

A. witaminy A.
B. witaminy C.
C. glukozy.
D. elastyny.
HGT.12 Pytanie 348
Organizacja żywienia i usług …

Czy strategią, którą stosuje właściciel restauracji, gdy oferuje 20% rabatu dla rodzin z dziećmi zamawiających przynajmniej 3 zestawy obiadowe dnia, jest

A. promocji
B. dystrybucji
C. produktu
D. ceny
HGT.12 Pytanie 349
Organizacja żywienia i usług …

Aby przygotować espresso, konieczne jest użycie

A. kawiarki
B. ekspresu przelewowego
C. tygielka
D. ekspresu ciśnieniowego
HGT.12 Pytanie 350
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Zmiany w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. niedoboru cukrów złożonych.
B. niedoboru cukrów prostych.
C. nadmiaru białka.
D. nadmiaru tłuszczu.
HGT.12 Pytanie 351
Organizacja żywienia i usług …

Przy jakiej temperaturze należy przechowywać ryby w lodówce, aby zapewnić ich świeżość i bezpieczeństwo spożycia?

A. 20-25°C
B. 5-10°C
C. 0-4°C
D. 10-15°C
HGT.12 Pytanie 352
Organizacja żywienia i usług …

W jakiej temperaturze powinny być przechowywane świeże warzywa w chłodni?

A. 10-15°C
B. 5-10°C
C. 0-4°C
D. -5-0°C
HGT.12 Pytanie 353
Organizacja żywienia i usług …

Kto jest instytucją odpowiedzialną za aktualizację norm żywienia dla populacji w Polsce?

A. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
B. Światowa Organizacja Zdrowia
C. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
D. Ministerstwo Zdrowia
HGT.12 Pytanie 354
Organizacja żywienia i usług …

Użycie stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego do serwowania potraw jest praktykowane w trakcie obsługi klientów w ramach serwisu

A. rosyjskiej
B. angielskiej
C. francuskiej
D. niemieckiej
HGT.12 Pytanie 355
Organizacja żywienia i usług …

Wprowadzenie rabatów dla lojalnych klientów w zakładzie gastronomicznym odzwierciedla wykorzystanie marketing-mix w obszarze

A. produktu
B. dystrybucji
C. ceny
D. promocji
HGT.12 Pytanie 356
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.

Normatyw surowcowy na 1 porcję
klusek francuskich
Nazwa produktuIlość
[g]
Wartość energetyczna 100 g produktu
[kcal]
mąka krupczatka40347,00
masło20735,00
jaja50139,00
sóldo smaku

A. 355,30 kcal
B. 424,80 kcal
C. 138,80 kcal
D. 347,00 kcal
HGT.12 Pytanie 357
Organizacja żywienia i usług …

Zalecana ilość błonnika do spożycia przez piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g dziennie. W 100 g puree z grochu znajduje się 9,0 g błonnika. Jaką ilość puree z grochu należy spożyć, aby zaspokoić dzienne potrzeby błonnika tego chłopca?

A. 300,00 g
B. 120,20 g
C. 21,20 g
D. 212,11 g
HGT.12 Pytanie 358
Organizacja żywienia i usług …

Białko, które pełni rolę w budowie oraz odbudowie komórek i tkanek, to

A. hemoglobina
B. kolagen
C. mioglobina
D. fibrynogen
HGT.12 Pytanie 359
Organizacja żywienia i usług …

Jaką formę promocji wybrała pizzeria, aby zapewnić dostarczenie pizzy do klientów?

A. Relacje publiczne
B. Sponsoring
C. Publicity
D. Marketing bezpośredni
HGT.12 Pytanie 360
Organizacja żywienia i usług …

Nadmiar jodu w organizmie może skutkować

A. zawałem mięśnia sercowego
B. zahamowaniem syntezy hormonów tarczycy
C. opóźnieniem w rozwoju umysłowym i fizycznym
D. powstawaniem wola