Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 321
Organizacja żywienia i usług …
A. Białe, różowe, czerwone, deserowe
B. Białe, czerwone, różowe, deserowe
C. Czerwone, białe, różowe, deserowe
D. Czerwone, różowe, białe, deserowe
HGT.12 Pytanie 322
Organizacja żywienia i usług …
Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o
Tabela wartości wskaźników BMI | |
---|---|
Niedowaga | <18 |
Norma | 18,5÷24,9 |
Nadwaga | 25÷29,9 |
Otyłość I i II stopnia | 30÷40 |
Otyłość III stopnia | >40 |
A. otyłości dużej.
B. niedowadze.
C. otyłości umiarkowanej.
D. nadwadze.
HGT.12 Pytanie 323
Organizacja żywienia i usług …
Jakie działania public relations podejmuje lokalna restauracja?
A. zamontowanie nowego szyldu przy wejściu do lokalu
B. finansowanie paczek świątecznych dla dzieci z domu dziecka
C. publikacja informacji o nowym wystroju wnętrza w mediach
D. wprowadzenie oferty potraw na wynos do sprzedaży
HGT.12 Pytanie 324
Organizacja żywienia i usług …
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi
A. propagowanie racjonalnego żywienia
B. ochrona praw konsumentów
C. nadzorowanie stanu placówek żywieniowych
D. nadzorowanie produktów spożywczych, które są w obrocie handlowym
HGT.12 Pytanie 325
Organizacja żywienia i usług …
Jaki z podanych produktów ma działanie alkalizujące na pH płynów ustrojowych człowieka?
A. Ser gouda
B. Sałata liściasta
C. Płatki zbożowe
D. Szynka wędzona
HGT.12 Pytanie 326
Organizacja żywienia i usług …
Skąd pochodzi kolagen?
A. owoce i makarony
B. ryż oraz warzywa
C. produkty mleczne oraz sery
D. mięso i ryby
HGT.12 Pytanie 327
Organizacja żywienia i usług …
Kwestie żywienia ludzi na całym świecie są przedmiotem badań.
A. FAO
B. PHZ
C. WHO
D. IŻiŻ
HGT.12 Pytanie 328
Organizacja żywienia i usług …
Podczas organizacji przyjęcia przez gospodarza i gospodynię miejsce dla małżonki gościa honorowego powinno być zaplanowane po stronie
A. prawej gospodarza
B. lewej gospodarza
C. prawej gospodyni
D. lewej gospodyni
HGT.12 Pytanie 329
Organizacja żywienia i usług …
Nadmiar cholesterolu w diecie prowadzi do
A. predyspozycji do owrzodzeń.
B. wzrostu ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej - miażdżycy.
C. nadmiernego obciążenia nerek i wątroby.
D. zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
HGT.12 Pytanie 330
Organizacja żywienia i usług …
Karta dań, która została stworzona w restauracji na urodziny 6-latka, powinna być umieszczona w menü
A. dużej
B. standardowej
C. specjalnej
D. okolicznościowej
HGT.12 Pytanie 331
Organizacja żywienia i usług …
Który zestaw należy zaplanować na podwieczorek dla osoby ciężko pracującej fizycznie jako uzupełnienie jadłospisu przedstawionego w tabeli?
Śniadanie I | Omlet z szynką i groszkiem zielonym, chleb razowy, masło, dżem wiśniowy, kawa z mlekiem |
Śniadanie II | Pasta z twarogu i makreli, ogórek kiszony, bułka pszenna, masło, sok wieloowocowy |
Obiad | Krupnik jęczmienny, pieczeń z karkówki, ziemniaki z wody, kapusta zasmażana |
Podwieczorek | ? |
Kolacja | Sałatka drobiowa z ryżem i papryką, bagietka, masło, herbata |
A. Surówka z jabłek, koktajl malinowy.
B. Racuchy z jabłkami, kakao na mleku.
C. Mus jabłkowy, herbata z wiśniami.
D. Jabłko pieczone, jogurt naturalny.
HGT.12 Pytanie 332
Organizacja żywienia i usług …
W technologii produkcji marchwi zasmażanej, po pobraniu surowców z magazynu, jakim etapem jest następny?
A. obróbka cieplna
B. obróbka wstępna brudna
C. obróbka wykończeniowa
D. obróbka wstępna czysta
HGT.12 Pytanie 333
Organizacja żywienia i usług …
W przypadku gdy restauracja otrzymała zlecenie na zorganizowanie "garden party", jakie miejsce będzie najbardziej stosowne do przeprowadzenia tego typu wydarzenia?
A. sala bankietowa z aranżacją wiejskiego ogrodu
B. ogród wiejski zleceniodawcy
C. taras restauracji z widokiem na ogród
D. sala restauracyjna z widokiem na ogród
HGT.12 Pytanie 334
Organizacja żywienia i usług …
Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?
A. Dieta makrobiotyczna
B. Dieta optymalna
C. Dieta frutariańska
D. Dieta Dukana
HGT.12 Pytanie 335
Organizacja żywienia i usług …
Serwis angielski do serwowania dań można zastosować podczas przyjęcia rodzaju
A. aperitif
B. koktajlowego
C. zasiadanego
D. lampka wina
HGT.12 Pytanie 336
Organizacja żywienia i usług …
Zwiększone obciążenie nerek oraz wątroby u człowieka powoduje nadmierne przyjmowanie
A. składników mineralnych
B. wody
C. białek
D. węglowodanów
HGT.12 Pytanie 337
Organizacja żywienia i usług …
Obiad, który składa się z barszczu ukraińskiego, ziemniaków, sałaty ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, powinien być zgodny z zasadami racjonalnego żywienia i wymaga dodatkowego uzupełnienia
A. sosem pomidorowym
B. pierogami z mięsem
C. sałatką z buraków
D. serem panierowanym
HGT.12 Pytanie 338
Organizacja żywienia i usług …
Stek o wadze 100 g zawiera 20 g białka oraz zapewnia 215 kcal energii. Oblicz ilość tłuszczu w jednej porcji tej potrawy.
A. 25 g
B. 5 g
C. 15 g
D. 10 g
HGT.12 Pytanie 339
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?
A. smażalnia
B. jadłodajnia
C. pijalnia
D. piwiarnia
HGT.12 Pytanie 340
Organizacja żywienia i usług …
Plany żywieniowe składające się z 3 dań są przeznaczone dla
A. kobiet w ciąży
B. uczniów szkół średnich
C. osób dorosłych z niskim poziomem aktywności fizycznej
D. dzieci w wieku 1 - 3 lat
HGT.12 Pytanie 341
Organizacja żywienia i usług …
Blokowe diagramy najczęściej wykorzystuje się do wizualizacji
A. efektywności pracy
B. wydatków na produkcję
C. produkcji potraw
D. obliczania cen
HGT.12 Pytanie 342
Organizacja żywienia i usług …
Długotrwały niedobór tiaminy w organizmie człowieka sprzyja wystąpieniu
A. niedokrwistości
B. pelagry
C. beri-beri
D. szkorbutu
HGT.12 Pytanie 343
Organizacja żywienia i usług …
Jaka kwota będzie do zapłacenia przez grupę 40 studentów za obiadokolację, jeśli cena jednego zestawu wynosi 20,00 zł, a grupy zorganizowane otrzymują rabat w wysokości 10%?
A. 880,00 zł
B. 800,00 zł
C. 400,00 zł
D. 720,00 zł
HGT.12 Pytanie 344
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii lokali gastronomicznych uzupełniającego rodzaju zalicza się
A. frytownia
B. piwiarnia
C. kawiarnia
D. stołówka
HGT.12 Pytanie 345
Organizacja żywienia i usług …
Czy nadmierna konsumpcja białek prowadzi do
A. obniżenia odporności.
B. kwasicy metabolicznej.
C. przeciążenia nerek.
D. przeciążenia wątroby.
HGT.12 Pytanie 346
Organizacja żywienia i usług …
Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się zamierzonym zmniejszeniem masy ciała oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu, to
A. niedokrwistość
B. anoreksja
C. choroba trzewna
D. bulimia
HGT.12 Pytanie 347
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli objawy są spowodowane niedoborem w diecie
Wybrane objawy niedoboru |
---|
|
A. witaminy A.
B. witaminy C.
C. glukozy.
D. elastyny.
HGT.12 Pytanie 348
Organizacja żywienia i usług …
Czy strategią, którą stosuje właściciel restauracji, gdy oferuje 20% rabatu dla rodzin z dziećmi zamawiających przynajmniej 3 zestawy obiadowe dnia, jest
A. promocji
B. dystrybucji
C. produktu
D. ceny
HGT.12 Pytanie 349
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować espresso, konieczne jest użycie
A. kawiarki
B. ekspresu przelewowego
C. tygielka
D. ekspresu ciśnieniowego
HGT.12 Pytanie 350
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
Zmiany w organizmie człowieka | |
---|---|
Nadwaga | |
Rozwój procesów miażdżycowych | |
Wzrost ryzyka nadciśnienia | |
Zawał serca |
A. niedoboru cukrów złożonych.
B. niedoboru cukrów prostych.
C. nadmiaru białka.
D. nadmiaru tłuszczu.
HGT.12 Pytanie 351
Organizacja żywienia i usług …
Przy jakiej temperaturze należy przechowywać ryby w lodówce, aby zapewnić ich świeżość i bezpieczeństwo spożycia?
A. 20-25°C
B. 5-10°C
C. 0-4°C
D. 10-15°C
HGT.12 Pytanie 352
Organizacja żywienia i usług …
W jakiej temperaturze powinny być przechowywane świeże warzywa w chłodni?
A. 10-15°C
B. 5-10°C
C. 0-4°C
D. -5-0°C
HGT.12 Pytanie 353
Organizacja żywienia i usług …
Kto jest instytucją odpowiedzialną za aktualizację norm żywienia dla populacji w Polsce?
A. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
B. Światowa Organizacja Zdrowia
C. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
D. Ministerstwo Zdrowia
HGT.12 Pytanie 354
Organizacja żywienia i usług …
Użycie stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego do serwowania potraw jest praktykowane w trakcie obsługi klientów w ramach serwisu
A. rosyjskiej
B. angielskiej
C. francuskiej
D. niemieckiej
HGT.12 Pytanie 355
Organizacja żywienia i usług …
Wprowadzenie rabatów dla lojalnych klientów w zakładzie gastronomicznym odzwierciedla wykorzystanie marketing-mix w obszarze
A. produktu
B. dystrybucji
C. ceny
D. promocji
HGT.12 Pytanie 356
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.
Normatyw surowcowy na 1 porcję klusek francuskich | ||
---|---|---|
Nazwa produktu | Ilość [g] | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] |
mąka krupczatka | 40 | 347,00 |
masło | 20 | 735,00 |
jaja | 50 | 139,00 |
sól | do smaku |
A. 355,30 kcal
B. 424,80 kcal
C. 138,80 kcal
D. 347,00 kcal
HGT.12 Pytanie 357
Organizacja żywienia i usług …
Zalecana ilość błonnika do spożycia przez piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g dziennie. W 100 g puree z grochu znajduje się 9,0 g błonnika. Jaką ilość puree z grochu należy spożyć, aby zaspokoić dzienne potrzeby błonnika tego chłopca?
A. 300,00 g
B. 120,20 g
C. 21,20 g
D. 212,11 g
HGT.12 Pytanie 358
Organizacja żywienia i usług …
Białko, które pełni rolę w budowie oraz odbudowie komórek i tkanek, to
A. hemoglobina
B. kolagen
C. mioglobina
D. fibrynogen
HGT.12 Pytanie 359
Organizacja żywienia i usług …
Jaką formę promocji wybrała pizzeria, aby zapewnić dostarczenie pizzy do klientów?
A. Relacje publiczne
B. Sponsoring
C. Publicity
D. Marketing bezpośredni
HGT.12 Pytanie 360
Organizacja żywienia i usług …
Nadmiar jodu w organizmie może skutkować
A. zawałem mięśnia sercowego
B. zahamowaniem syntezy hormonów tarczycy
C. opóźnieniem w rozwoju umysłowym i fizycznym
D. powstawaniem wola