Filtrowanie pytań
Befsztyk powinien być przygotowywany
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi
Do podawania kawy należy użyć filiżanki o pojemności 40 ml
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu, jeśli koszt składników potrzebnych do przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?
Zakład przyjął zamówienie na wykonanie 73 kg kopytek i 40 kg uszek w ciągu jednego dnia. Ilu pracowników w harmonogramie pracy zakładu należy wyznaczyć na drugiej zmianie, by zrealizować to zamówienie, jeśli jeden pracownik przez 6 godzin produkuje 15 kg kopytek i 8 kg uszek?
Harmonogram pracy zakładu | |||
---|---|---|---|
Zmiana | Godziny pracy | Zadanie | Liczba pracowników |
Pierwsza | 7.00 – 13.00 | realizacja zamówienia – produkcja kopytek i uszek | 2 |
Druga | 14.00 – 20.00 | realizacja zamówienia – produkcja kopytek i uszek | ? |
Jakiego oleju niezbędne jest przechowywanie w niskiej temperaturze?
Co należy zrobić w pierwszej kolejności, gdy kucharz skaleczy się w rękę?
Jakie urządzenia są typowym wyposażeniem lokali gastronomicznych rodzaju 'fast food'?
Aromatyczna i kolorowa powłoka produktów w panierce powstaje na skutek
Podczas udzielania pierwszej pomocy osobie porażonej prądem, która jest nieprzytomna, nie wykonuje oddechu i ma niewyczuwalny puls, najpierw należy
Pilaw, kebab oraz zupa jogurtowa to typowe dania kuchni
Obiad składający się z barszczu ukraińskiego, purée z ziemniaków, sałatki ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, według zasad racjonalnego odżywiania, powinien być wzbogacony
Na zamieszczonym schemacie kolejnych etapów przedstawiono metodę przygotowania ciasta
Ubijanie jajek z cukrem › ucieranie tłuszczu na puszystą konsystencję › dodanie masy jajecznej do tłuszczu › wprowadzenie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia › mieszanie składników › formowanie ciasta › pieczenie w temperaturze 180 ÷ 200°C
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, oceń masę ciała kobiety, której BMI wynosi 39.
Analiza wskaźników BMI | |
---|---|
Interpretacja | Wartości BMI |
Niedowaga | < 19,00 |
Norma | 19 - 24,90 |
Nadwaga | 25 - 29,90 |
Otyłość II stopnia | 30 - 40 |
Otyłość III stopnia | > 40 |
Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?
Wędliny powinny być przechowywane w pomieszczeniu chłodniczym, gdzie wilgotność względna powietrza wynosi od 70% do 80% oraz temperatura
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczać konsumpcję
Risotto oraz lasagne to dania pochodzące z kuchni
Lipaza trzustkowa prowadzi do rozkładu
W zakładzie gastronomicznym magazyny żywności powinny być wyposażone
Ile wyniesie rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób?
Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej | |
---|---|
Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby | 6,00 zł |
Cena brutto obsługi kelnerskiej | 100,00 zł |
Udzielony opust | 10% |
Zgodnie z tabelą zamiany produktów, masło można zamienić na
Do grupy substancji odżywczych, które pełnią funkcję budulcową w organizmie człowieka, zaliczają się
Na postawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz, ile natki pietruszki należy przygotować do sporządzenia 16 porcji soku z pomidorów.
Normatyw surowcowy na 2 porcje soku z pomidorów | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Pomidory | 500 g |
Jabłka | 250 g |
Natka pietruszki | ¼ pęczka |
Sól, sok z cytryny | do smaku |
Bazylia | do smaku |